Angst voor aanslagen na moord op Els Borst

Na de moord op Els Borst is lange tijd gevreesd voor een aanslag op het leven van oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende. De twee voormalige ministers-presidenten kregen daarom in 2014 maandenlang intensieve persoonsbeveiliging.

Jan Hoedeman
De oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende. Beeld anp
De oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende.Beeld anp

Uit politieonderzoek na de moord op Borst bleek dat 'een verwarde man' de D66-politica had gevraagd om de adressen van Kok en Balkenende. De politie hield er rekening mee dat deze man de moordenaar was. Bovendien stelde de recherche vast dat Borst om het leven was gebracht door 41 messteken, hoewel dat nog tot vorige maand is stilgehouden.

De combinatie van het excessieve geweld en de zoektocht van de verwarde man naar de twee oud-premiers bracht de politie in hoogste staat van paraatheid.

Vreemde gewaarwording
Bovendien bevestigde Wim Kok kort na de moord tegen de politie dat Borst hem een week daarvoor had gewaarschuwd dat een warrige man naar hem en Balkenende op zoek was geweest.

'Het was op het afscheidsfeest van Beatrix in Rotterdam,' vertelt Kok nu. 'Els zag me uit de verte en riep: 'Wim, Wim! Ik heb je verdedigd als een leeuw!''

Borst vertelde Kok dat een man twee dagen eerder bij haar had aangebeld en op 'een vervelende manier zeer had aangedrongen' om het adres van Kok en Balkenende te krijgen. Borst zei tegen Kok dat ze dat uiteraard niet had gegeven, maar dat het een vreemde gewaarwording voor haar was geweest.

'Onverdraagelijk'
Precies een week later werd Borst op gruwelijke wijze in de garage bij haar woning in Bilthoven vermoord. Justitie vermoedt dat verdachte Bart van U. ook de man was over wie Borst het heeft gehad.
Kok heeft na de moord op zijn oud-minister aan het curieuze gesprek met Borst teruggedacht. Hij noemt de moord op haar 'onverdraaglijk'. Korte tijd na de moord werd Kok door de politie benaderd voor een verhoor.

Toen was al uit politieonderzoek gebleken dat Borst haar kapper en enkele vrienden had verteld over de verwarde man, en dat die persoon op zoek was naar de oud-premiers.

Kok vertelde tegen de recherche ook over de waarschuwing van Borst. Hierop besloot justitie beveiliging in te schakelen. Kok: 'Ik kreeg daarna bewaking en beveiliging. We kregen ook zo'n huisje voor onze deur.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden