Column

Angst kan een gevaarlijk virus voor de vrijheid worden

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn nieuwe column uit Het Parool.

Theodor HolmanBeeld Het Parool

Angst belemmert je vrijheid, verstoort je vrijheid, weerhoudt je om je vrij te voelen. Angst kan een gevaarlijk virus voor de vrijheid worden, een ongeneeslijke tumor, angst zet de vrijheid in een rolstoel omdat het verlamt.

Ik ben al jaren bang; niet dat ik me door mijn angst laat regeren, ik ben mijn vrees gaan beschouwen als een nuttige vijand, als een chronische ziekte waarmee best te leven valt, alleen heb je voortdurend de vrees dat je angst groter wordt.

Elke vorm van angst is doodsangst. Je bent domweg bang om te sterven.
Elke vorm van angst is ook levensangst. Je bent bevreesd dat je niet meer kunt leven zoals je wilt leven.

Het klinkt tegenstrijdig - en dat is het ook. Dat is het verwarrende, en verwarring maakt angstig. Beide vormen van angst leiden sowieso tot de dood. En dat doet het leven op zichzelf ook al.

Een zin als: 'We zijn in oorlog', maakt me eveneens bang.

Maar het is zo: we zijn in oorlog. Wat is oorlog anders, volgens Von Clausewitz, dan de voortzetting van politiek met andere middelen? En natuurlijk is onze politiek dat de fundamentalistische islam moet worden bestreden. Als je bommen gooit, dan bedrijf je politiek met andere middelen. Die oorlog hebben we democratisch besloten. Terecht.
Uiteraard wil ik geen oorlog.

Ik heb ouders gehad die de oorlog hebben meegemaakt en daar behoorlijk wat last van hebben gehad. Ik heb verder een kleinkind en er is ook nog eentje in de maak en ik wil niet dat zij moeten vechten. Dan liever ik de lucht in.

Maar wat mij tevens angstig maakt, is mijn onmacht om anderen te overtuigen van mijn sombere visies. Omdat ik met mijn opvattingen anderen angstig maak. Omdat de consequenties van mijn analyses redelijk maar ook meedogenloos zouden zijn. Ik heb namelijk geen mededogen met hen die het op mijn vrijheid hebben voorzien.
Waar komen de ideeën vandaan van hen die mijn manier van leven bedreigen? Ik wil die ideeën onklaar maken, zoals je een bom onklaar maakt.

Door wat laten zij zich inspireren? Ik wil die inspiratiebron vergiftigen en er een klaterende bron tegenover stellen die veel helderder is.
Het maatschappelijke sedatief tegen mijn angst en vrees is een medicijn dat bestaat uit rationaliteit, nuchterheid, eerlijkheid en empathie met de waarheid, en die elk 'isme' doodt.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden