Angst is zuurstof voor dictators

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Ebru Umar, Nederlandse columniste van Turkse afkomst, werd in Turkije gearresteerd vanwege twee tweets over Erdogan, en na een nacht te hebben vastgezeten, werd ze vrijgelaten, maar ze mag het land niet uit.

Een veelzeggende vrijheid. Een veelzeggende arrestatie ook.
Iedere Nederlander met Turkse wortels die wel eens naar Turkije gaat om opa en oma te bezoeken, loopt het risico opgepakt te worden als hij op Twitter of Facebook iets negatiefs over Erdogan heeft gezegd.

Erdogan - nota bene een Navo-partner (we zijn verplicht hem te beschermen) - ontwikkelt zich steeds meer als een gevaarlijke dictator. Hij gelooft niet in democratie, wel in onderdrukking, de vrijheid van meningsuiting interesseert hem niet, daarentegen staat hem een islamitische natie voor ogen; hij doet welbewust aan een partijtje armpje drukken om, wat je altijd ziet bij dictators, angst aan te jagen.

Angst is zuurstof voor dictators. Angst is ook goedkoop: je hebt er een paar cellen, wat martelkamers, enkele wapens en een partij meelopers, plus wat geheime diensten voor nodig. Erdogan heeft ze in veelvoud.
Angst is voor de dictator een afrodisiacum; Ebru arresteren is porno voor Erdogan.

De arrestatie van Ebru was veelzeggend.
Veelzeggend omdat ik las dat er tamelijk veel Nederlanders van Turkse afkomst waren - jongeren ook - die die arrestatie toejuichten. Die jongeren die meestal hier zijn geboren, vinden het dus fijn dat de dictator straf uitdeelt.

Waarom is het toch fijn als een topaap straft? Waarom verdringen meelopers zich om bij de roerganger in een goed blaadje te komen?
De arrestatie maakte ook duidelijk dat Nederland inderdaad een klein landje is.

Een speelbal. Erdogan vindt het fijn om ons even hoog te houden om ons vervolgens weg te trappen. Nederland is een strontje - dat zal hij ons laten voelen.

Een zeer veelzeggende arrestatie.
Een lesje in nederigheid. Duitsland kreeg al zo'n lesje, nu Nederland, en het gaat gewoon door.

En wij, Europa, geven Turkije zes miljard om de vluchtelingen 'te regelen'.
Goedbeschouwd heeft Erdogan de rest van Europa geketend. Hij hoeft zich van niemand iets aan te trekken.
En wat doen wij?

Mark belt eens met de Turkse premier, er wordt gesproken over onze waarden en normen, maar dat vinden ze in Turkije een pot met snot.
Erdogan heeft veel van de Stasi en de Gestapo geleerd, zoveel is zeker.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden