Angst in Amsterdam voor veldslag om Wilders

teeds meer organisaties willen een tegengeluid laten horen bij de pro-Wildersbetoging, waarvoor de extreem rechtse English Defence League (EDL) een vergunning heeft aangevraagd. Op de foto Wilders tijdens het haatzaaiproces. Foto ANP Beeld
teeds meer organisaties willen een tegengeluid laten horen bij de pro-Wildersbetoging, waarvoor de extreem rechtse English Defence League (EDL) een vergunning heeft aangevraagd. Op de foto Wilders tijdens het haatzaaiproces. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Museumplein dreigt zaterdag 30 oktober in een slagveld te veranderen wanneer demonstranten pro en contra Wilders zullen demonstreren. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de partijen opgeroepen het niet te laten komen tot rellen, vernielingen en vechtpartijen.

Van der Laan heeft de demonstratie al verschillende keren aangekaart in het driehoeksoverleg met politie en justitie.

Volgens Bartho Boer, de woordvoerder van de burgemeester, wil Van der Laan de demonstratie alleen in het uiterste geval verbieden omdat zowel voor- als tegenstanders het grondrecht hebben hun mening te uiten. ''We zullen wel alles doen om de aangekondigde acties in goede banen te leiden.''

Van der Laan hoopt ongeregeldheden tegen te gaan door aan de verschillende partijen voorwaarden te stellen over duur, locatie en tijd van de demonstraties. Daarmee zou een confrontatie voorkomen moeten worden.

Extreem rechts wil Wilders steunen
Steeds meer organisaties willen een tegengeluid laten horen bij de pro-Wildersbetoging, waarvoor de extreem rechtse English Defence League (EDL) een vergunning heeft aangevraagd. De EDL wil Wilders daarmee steunen kort voor de uitspraak van de rechtbank in de haatzaai- en discriminatie rechtszaak, naar verwachting op 5 november.

Het Platform tegen Vreemdelingenhaat kondigt net als een aantal migrantenorganisaties een tegenbetoging aan die plaatsvindt bij de Dokwerker.

Dit weekeinde kreeg de gemeente signalen dat ook andere clubs gaan demonstreren, zoals de Anti Fascistische Actie (AFA) Nederland en de Amsterdamse Anti Fascisten. Volgens deze organisaties lopen demonstraties van de EDL regelmatig uit op rellen en geweld.

Onder de kop 'Stop de EDL, hou de nazi's van de straat' roepen de Amsterdamse Anti Fascisten op hun site demonstranten uit het hele land op naar Amsterdam te komen. (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden