Angry Birds komen voortaan vanaf de Herengracht

De Finse vogeltjes Angry Birds gaan een tweede leven tegemoet als sociaal spel op Facebook. Ontwikkeld door het Amsterdamse Cool Games op de Herengracht.

Herman Stil
null Beeld Cool Games
Beeld Cool Games

De nieuwe Angry Birds kan van twee kanten worden gespeeld. "Omdat het om Facebook gaat, wilden we er per se sociale interactie inbrengen," zegt Laurens Rutten van Cool Games.

"Je kunt dus met zijn tweeën spelen: tegen iemand die je kent, tegen een anonieme gebruiker of tegen een computer."

Het is daarmee het eerste Facebookspel dat met meerdere spelers tegelijk kan worden gespeeld.

Vogels en varkens
Daarvoor is het oerspel, waarbij een speler van links naar rechts vogeltjes afschiet op door varkentjes beschermde bouwwerken, op de schop gegaan. "Je hebt nu niet alleen je vogeltjes, maar ook je eigen varkentjes. Je moet je eigen varkens beschermen, terwijl je de varkens van de tegenstander moet raken. Het is dus goed oppassen dat je niet op je eigen varkentjes schiet."

Rutten richtte Cool Games met 'twee stagiairs en een paardenkop' in 2010 op om spelletjes voor de mobiele telefoon te maken.

Hij koos voor games die in programmeertaal HTML5 zijn geschreven. "Daardoor maakt het niet uit of je ze op Android, iPhone of op de pc speelt. Bovendien hoeven ze dan niet per se via een app store te worden verspreid."

Het betekent ook dat de spelletjes verspreid kunnen worden via sociale netwerken, als die over een berichtendienst beschikken.

Tetris
Zo maakte het bedrijf, waar inmiddels zestig mensen werken, al Facebookversies van oude succesnummers als Tetris, Snake en Arkanoid en ontwikkelde het zelf een Sudoku-spel. "Simpele spelletjes die je eventjes kunt spelen werken op sociale netwerken het beste. En voor heel veel gebruikers van Facebook zij juist deze games nieuw.:

Het succes van de simpele Facebookspelletjes bracht het Finse Rovio, het bedrijf achter Angry Birds, naar Amsterdam toen ze de vogels naar het sociale netwerk wilden brengen. "We wilden er wel actief mee aan de gang en niet zomaar hun game-ideeën uitvoeren. Het is een ook echt coproductie geworden."

Nu het spel voor iedereen beschikbaar is, gaat Cool Games volgens Rutten niet op de handen zitten. "Het is nu zaak om heel goed te kijken wat wel werkt in het spel en wat nog verbeterd moet worden. Ook willen we veel meer levels toevoegen dan deze eerste tien, om het spel aantrekkelijk te houden. We willen ook meer sociale functies toevoegen."

Zuid-Korea
Messengerspelletjes zijn volgens Rutten een nieuwe goudmijn voor gamemakers. "Je hoeft niets te downloaden, of via een app store iets op te halen. Net als bij een filmpje klik je simpelweg op een link en dan kan je direct spelen. Dat gaat zo makkelijk als het bekijken van een kattenfilmpje."

"Facebook is er nu het verst mee, maar we werken ook voor andere netwerken. Binnenkort brengen we zowel op het grootste sociale netwerk van Zuid-Korea als dat van Japan ons eerste spel uit."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden