Update

Angola eist excuses van PowNews

De ambassade van Angola in Nederland ontkent ten stelligste dat de ambassadeur excuses heeft aangeboden aan PowNews-verslaggever Danny Ghosen. De vertegenwoordiging eist juist openbare excuses van het programma. Dat meldde de ambassade van het Afrikaanse land zaterdag in een verklaring aan het ANP.

De verslaggever hield aan de mishandeling een losse tand, pijn in zijn kaak en een bloedlip over. Beeld screenshot
De verslaggever hield aan de mishandeling een losse tand, pijn in zijn kaak en een bloedlip over.Beeld screenshot

PowNed-directeur Dominique Weesie had vrijdag na een bezoek aan de ambassadeur nog laten weten dat er door Angola excuses waren aangeboden. De ambassade zegt in de verklaring dat PowNews binnen een week excuses moet aanbieden 'voor de schade aan het imago van Angola die deze incidenten hebben veroorzaakt en blijven veroorzaken'. Komen er geen excuses dan stapt de ambassade misschien naar 'de bevoegde nationale en internationale instanties om recht te doen aan haar geschonden waardigheid'.

Danny Ghosen werd woensdag nogal stevig aangepakt toen hij voor de deur van de ambassade in Den Haag een verkeerd geparkeerde diplomatenauto zag en daar wat van zei. Ghosen maakte die dag een item over de justitiebegroting van de Tweede Kamer. Daarin zou worden gesproken over foutparkerende diplomaten die daar vanwege hun onschendbaarheid zonder een boete vanaf komen. De verslaggever hield aan de mishandeling een losse tand, pijn in zijn kaak en een bloedlip over.

In de zaterdag uitgegeven verklaring staat dat de ambassadeur wel tegen Weesie heeft gezegd dat hij het incident betreurt. 'Puur als kalmerend gebaar.' Ook is volgens de verklaring in 'vriendelijke maar stevige termen' de schending van Angolees grondgebied door de tv-ploeg van PowNews veroordeeld. De Angolese vertegenwoordiging noemt het gedrag van Ghosen provocerend.

PowNed-directeur Dominique Weesie liet zaterdagavond in een reactie weten: 'Ik heb er maar één woord voor: nee. Die excuses krijgen ze niet. Ze zijn nog niet van mij af.' Volgens Weesie heeft de ambassadeur tot vier keer toe gelogen: bij de ontkenning van de excuses, bij de bewering dat Ghosen met geen vinger is aangeraakt, over de aangifte die de ambassade wilde doen en over een gezamenlijke verklaring waarvan de ambassade op het laatste moment afzag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden