Angenent houdt hoop: Vorst keert terug

Er komt voorlopig geen Elfstedentocht. Vooral in de zuidwesthoek van Friesland is het ijs nog zo zwak dat de organisatie het uitschrijven van de ruim 200 km lange schaatsrit onverantwoord vindt.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De mededeling van het Elfstedencomité werd woensdagavond met grote teleurstelling ontvangen. Volgens Wiebe Wieling, voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden, was de vergadering van rayonhoofden unaniem van mening dat de tocht niet kan worden verreden. 'Het grootste gedeelte van het parcours heeft lang niet de vereiste ijsdikte van 15 centimeter', aldus Wieling.

Het schaatspeloton, dat al rekening hield met het doorgaan van de tocht, heeft de hoop nog niet opgegeven. Zij denken dat de mededeling van Wieling uitstel, maar geen afstel is. 'Wij gaan nu wel degelijk een afbouwtraject inzetten. De afgelopen dagen waren hectisch. Iedereeen heeft zich voor honderd procent ingezet', zei Wieling, die aangaf dat het vanaf maandag gaat dooien.

Angenent
Henk Angenent die de Elfstedentocht in 1997 won en nu ploegleider is bij marathonteam Wadro, verwacht dat de vorst volgende week terugkeert in Nederland. 'Er komt een tijdelijke dooiaanval. Het warme water onder het ijs kan nog mooi een paar dagen afkoelen. Met strenge vorst komt het met de dikte van de ijsvloer in Friesland wel goed.'

Heel veel schaatsers die de zestiende editie van de Elfstedentocht willen rijden, hadden de route de afgelopen dagen grote delen van de route al verkend. Hun ervaringen komen overeen met de knelpunten die in de vergadering van de rayonhoofden zijn opgesomd. 'Woensdagochtend verloren we door de draaiing van de wind drie centimeter ijs op het Slotermeer. Daar kan echt niet geschaatst worden. Het lijkt wel een poollandschap', omschreef ijsmeester Jan Oostenbrug de situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden