Angels zwijgen over intimidatie

AMSTERDAM - Op een enkel risicoloos commentaartje na hebben de 22 Hells Angels die momenteel terechtstaan voor de rechtbank in Amsterdam dinsdag gezwegen over de aantijgingen aan hun adres omtrent bedreigingen, geweldpleging en wapenbezit.Duidelijk is dat de zelfverklaarde 'outlaws' het proces een farce vinden.

De rechtbank nam dinsdag in hoog tempo een lange reeks deelonderzoeken door, waarmee het Openbaar Ministerie het metersdikke dossier heeft gevuld. Volgens het OM blijkt uit die reeks dat de Angels een criminele organisatie vormen, die het plegen van geweldsmisdrijven tot oogmerk heeft.

Een aanzienlijk aantal van de deelonderzoeken richt zich op incidenten rond tattooshops, andere motorclubs en het oneigenlijk gebruik van de vaste kledingemblemen van de Angels. De leden van de beruchte motorclub lijken de tattoobranche te willen controleren. Hetzelfde geldt voor motorclubs - volgens justitie moeten aspirant-clubs toestemming voor oprichting vragen bij de Hells Angels.

De 'president' van het in Nederland leidende, Amsterdamse 'chapter', Daniel Uneputty, zei dat dergelijke nieuwe clubs de Angels om ''advies'' vragen. Het regulerende optreden van de Hells Angels werkt zijn inziens vooral preventief: oorlogen tussen motorbendes zoals zich hebben voorgedaan in Denemarken, Canada en de Verenigde Staten worden daarmee voorkomen.

Het veronderstelde Angel-geweld en de dreiging daarmee is de afgelopen jaren ook andersoortig geweest. Bekend is het hardhandige optreden van een groepje Amsterdamse Hells Angels in de schminkkamer van het voormalige tv-duo Barend & Van Dorp, in december 2000. De Angels deelden daar een paar rake klappen uit, omdat de presentatoren het hadden bestaan de Angels aan te duiden als criminele organisatie. Het OM beschouwt het commentaar op dit incident van een paar Angels in een uitzending van het documentaireprogramma Zembla als een bekentenis.

Het Angel-dossier (codenaam Acroniem) bevat ook kleinere gebeurtenissen. De rechtbank besprak de mishandeling van twee cameramannen op de met veel motor- en doodshoofdenvertoon omgeven begrafenis van aspirant-Angel Sam Klepper, geliquideerd in oktober 2000. Ook de verkoop van een paard, dat bij nader inzien kennelijk niet voldeed, zou hebben geleid tot bedreiging door een Angel van de verkopende handelaar.

Een feest dat volgde op een door het Amsterdamse luxebordeel Yab Yum georganiseerd voetbaltoernooi verliep ook al niet vlekkeloos. Een vechtpartij met aan paar opgeschoten jongeren leidde tot het voortijdig vertrek van gasten en zanger Gerard Joling.

De Angels hoorden de feiten onbewogen aan. Dat gold tevens voor de bespreking van het gedwongen aftreden van hun voormalig voorman Willem van Boxtel, in 2004. Van Boxtel en collega-Angel Willem P. zouden betrokken geweest bij een plan om Willem Holleeder te liquideren, in opdracht van de in datzelfde jaar vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Van Boxtel is eveneens verdachte in het Angel-proces. Tijdens het bespreken van zijn afzetting was hij niet in de rechtszaal aanwezig.

Het proces wordt donderdag voortgezet. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden