Angels weg na deal met stad

Het clubhuis van de Hells Angels aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam-Oost. © anp Beeld
Het clubhuis van de Hells Angels aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam-Oost. © anp

De Hells Angels zullen binnenkort hun clubterrein ('Angel Place') aan de H.J. Wenckebachweg verlaten. Ze krijgen vier ton van de gemeente.

De stichting Hells Angels en de gemeente Amsterdam hebben hier deze week een schikking over getroffen. Daarmee komt een einde aan bijna een decennium getouwtrek, waarbij het doel van de gemeente steeds is geweest de Angels van hun stek te verdrijven. De gemeenteraad werd vandaag door wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) summier over de deal geïnformeerd.

Inzet van het contract is het stuk grond waarop het clubhuis staat, en waarvan de Angels al decennia rechtmatig gebruik maken; dat kan niet zomaar via procedures worden ontnomen. Om de grond toch te pakken te krijgen zou de gemeente een onteigeningsprocedure moeten beginnen.

Volgens de onteigeningswet moet echter, alvorens zo'n procedure wordt begonnen, door partijen worden getracht tot 'minnelijke overeenstemming' te komen. Die overeenstemming is er nu. Het bestuur van de stichting Hells Angels gaat ermee akkoord dat het terrein, waar justitie in de loop der jaren tal van invallen deed, uiterlijk 30 januari 2012 leeg wordt opgeleverd.

Er is onderhandeld over een schadeloosstelling voor het terrein. De Angels vroegen volgens bronnen een miljoen euro, maar dat was de gemeente te gortig. Uiteindelijk kwamen partijen uit op vier ton. (Bart Middelburg)

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden