Angels in rol benadeelde burgers

Volgens de Hells Angels heeft burgemeester Cohen hen de oorlog verklaard door te zeggen dat er geen plaats meer voor hen is in Amsterdam. Foto ANP/Rick Nederstigt

AMSTERDAM - De Hells Angels voelen zich beduveld. De top, met president Daniël Uneputty, was daarom gisteren naar het stadhuis gekomen om in te spreken over het project Overamstel.

Volgens het voorlopige plan moet het rafelige gebied rond de Wenckebachweg, waar de Angels hun clubhuis hebben, worden omgevormd tot een dichtbebouwde, milieuvriendelijke en autoluwe woonwijk. Dat konden insprekers Harold Böhne, voorzitter van de Stichting Hells Angels Amsterdam, en zijn kompaan Tom den Heyer best begrijpen. Maar hoe zat het met de beloftes die de vorige wethouder, Duco Stadig, had gedaan? Beloftes dat de Angels zouden mogen verhuizen naar de kop van de Wenckebachweg?

Den Heyer wilde de plek op de maquette ook wel aanwijzen. Waar een klein insteekhaventje met een stukje groen staat gepland, zouden de Angels en de leden van het bevriende The Hangout Amsterdam hun nieuwe onderkomen krijgen.

De plannen werden bevroren toen justitie een onderzoek instelde naar de mogelijk criminele achtergrond van de Angels. Ze werden vrijgesproken, maar het oude plan waarin het gebied vooral een bedrijfsbestemming zou krijgen met veel kantoren, werd door de nieuw gekozen gemeenteraad naar de prullenbak verbannen en vervangen door een woonbestemming. ''En ik moet nu eenmaal de wens van de gemeenteraad uitvoeren,'' liet GroenLinkswethouder Maarten van Poelgeest van Ruimtelijke Ordening weten.

Voor de huidige gebruikers, naast de Angels ook een aantal bedrijfjes, is geen plaats meer. Wie niet weg wil, wordt onteigend. De Angels lieten weten de komende drie jaar te blijven procederen. Den Heyer: ''We zijn nu in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank dat we een extra terrein van vierduizend vierkante meter moeten teruggeven. Al 37 jaar worden we daar gedoogd. Dat geeft ons gewoonterecht.''

Böhne: ''We willen alleen maar een verhuisvergoeding en vervangende ruimte ergens aan de rand van de stad. Maar burgemeester Cohen heeft ons de oorlog verklaard en zegt dat er geen plaats meer voor ons is in Amsterdam. Ik noem dat spierballentaal.''

Achter de tafel, waar Van Poelgeest werd bijgestaan door onder anderen projectmanager Ineke Harder, werd schoorvoetend toegegeven dat er eerdere beloftes zijn gedaan. Maar, hield Van Poelgeest de Angels voor: ''Een stad is altijd in beweging. Kijk naar de veranderingen in het Oostelijk Havengebied en in Noord. Daar zijn alle bedrijven weg. Ze hebben plaatsgemaakt voor woningen. De status quo kan niet eeuwig duren.'' (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden