'Angels geen criminele organisatie'

LEEUWARDEN - De Hells Angels in Harlingen is geen criminele organisatie en kan daarom niet worden verboden. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden woensdagmiddag bepaald.Het Openbaar Ministerie (OM) probeert bij rechtbanken en gerechtshoven in heel Nederland te bewijzen dat de Hells Angels een criminele organisatie is en daarom verboden moet worden.

De rechtbanken in Leeuwarden, Maastricht en Amsterdam vonden eerder dit jaar dat het OM onvoldoende bewijs heeft om de motorclub als crimineel te bestempelen. Het OM ging tegen die uitspraken in beroep bij het gerechtshof.

Het hof in Leeuwarden vindt echter ook dat de stichting Hells Angels North Coast in het Friese havenstadje Harlingen geen organisatie is die gericht is op het plegen van criminaliteit. Het OM kan nog in cassatie bij het hoogste Nederlandse rechtscollege, de Hoge Raad.

De Angels hadden de uitspraak wel verwacht. ''We hebben ons er geen zorgen over gemaakt'', aldus secretaris Dirk van der Zee van de Harlinger Angels. Advocaat Gert Kaaij van de motorclub noemt de beslissing van het hof ''een mooie uitspraak.''

De kroeg in

Het OM heeft niet kunnen bewijzen dat de Angels op criminaliteit zijn gericht of een hiërarchie kent waarbij de leiding van de wereldwijde organisatie bepaalt wat chapters zoals Harlingen moeten doen. Ook weet het OM niet te bewijzen dat de Angels zouden discrimineren. Dat individuele leden van de Angels een strafblad hebben en dat bij invallen in 2003 en 2004 onder meer wapens en een hennepplantage zijn gevonden, is volgens het hof de organisatie niet aan te rekenen. Mede omdat bij latere huiszoekingen geen strafbare feiten zijn gevonden, vindt het hof dat kan worden aangenomen dat de leiding maatregelen heeft genomen tegen criminele activiteiten door leden.

De tien Angels die de uitspraak van het hof bijwoonden, belden direct met hun vrienden van andere Angels-chapters om het nieuws vertellen. Een van die Angels droeg een muts met de tekst: No organized criminals (Geen georganiseerde criminelen). Om de uitspraak te vieren, doken de mannen in Leeuwarden meteen de kroeg in. (ANP)

Dossier Hells Angels

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden