Angels Amsterdam niet verboden

UPDATE: AMSTERDAM - De Amsterdamse afdeling van de Hells Angels mag blijven bestaan.De rechtbank in Amsterdam oordeelde woensdag dat er weliswaar incidenten met Hells Angels zijn geweest, maar dat het Openbaar Ministerie (OM) niet heeft kunnen aantonen dat deze de hele stichting zijn aan te rekenen.

Er is geen sprake van een dusdanig ernstige situatie dat de stichting moet worden verboden. De daden van individuele leden kunnen bovendien de stichting als rechtspersoon niet worden aangerekend, vindt de rechter.

Het Openbaar Ministerie (OM) richt momenteel een civiel offensief tegen de zes in Nederland bestaande chapters van de Hells Angels. Volgens officier van justitie Gert Oldekamp maken de individuele leden van de Angels zich stelselmatig en op grote schaal schuldig aan crimineel gedrag. Het gaat daarbij onder meer om de handel in wapens en drugs en het plegen van geweld en het dreigen daarmee.

''Aantasting van de vrijheid van vereniging is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk'', meent de rechtbank. ''Er moet sprake zijn van structurele activiteiten die ons rechtsstelsel aantasten en de samenleving kunnen ontwrichten.'' Volgens de rechter voldoet de eis tot het verbod van de Hells Angels in Amsterdam niet aan deze criteria.

Het OM gaat in beroep tegen de uitspraak. Justitie werkt al jaren aan een strafzaak tegen de Hells Angels. Volgens Oldekamp is er echter geen tijd om de langdurige processen tegen de Hells Angels in Nederland af te wachten. Hun criminele activiteiten berokkenen volgens de aanklager nu wel degelijk al grote schade aan de samenleving.

Een eerste poging om de afdeling van de motorclub in Harlingen te laten ontbinden, mislukte ook. De rechtbank in Leeuwarden meent dat het OM er niet in is geslaagd aan te tonen dat de Friese Hells Angels een zodanige inbreuk maken op de openbare orde dat dit ''ultieme middel'' - een verbod - gerechtvaardigd is. Het OM is ook tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

De Hells Angels reageerden opgetogen nadat ze de uitspraak in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp hadden aangehoord. Broederlijke omhelzingen en stoere klappen op elkaars met de bekende 'colours' behangen schouders volgden. De motorclubleden hadden de voor hen gunstige uitspraak verwacht, maar waren toch blij. ''Heel erg blij'', zei woordvoerder en Hells Angel Harald Böhne. ''Wij hebben altijd vertrouwen gehad in onze rechters en dat is juist gebleken'', zegt hij.

De 'president' van het Amsterdamse 'chapter', Daniël Uneputty voegt toe: ''Het OM moet het gewoon eerlijk spelen. Ze moeten ons met rust laten en geen dingen gaan verzinnen''.

Het OM laat het er toch niet bij zitten, zegt persofficier van justitie Digna van Boetzelaer. ''We hebben ingezet en maken het nu af. Het OM vindt dat het het fenomeen Hells Angels moet aanpakken en doet dat over twee sporen: dit civielrechtelijke spoor en het strafrechtelijke spoor.''

Volgens de advocaat van de Angels, Marnix van der Werf, laat justitie zich te veel leiden door de publieke opinie. ''Ze opereren op onderbuikgevoelens. Het OM laat zich daarmee erg kennen'', concludeert hij. ''Dat behoort het OM helemaal niet te doen.''

Strafrechtgeleerde Ybo Buruma van de Radboud Universiteit in Nijmegen vindt dat de uitspraak van woensdag de vraag oproept of civielrechtelijke stappen hun vruchten wel afwerpen bij misdaadbestrijding. ''Bij misdaadbestrijding wordt steeds meer naar wegen buiten het strafrecht gezocht'', constateert hij. ''Daarbij wordt steeds vaker gebruikgemaakt van civielrechtelijke of bestuursrechtelijke wegen. Het heeft er echter de schijn van dat het geen zin heeft het civiele recht in te zetten bij de bestrijding van misdaad.'' (ANP)

Zie ook: dossier Hells Angels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden