Android 4.0 laat je smartphone ontgrendelen met gezicht

Google heeft een nieuwe versie van besturingssysteem Android uitgebracht, dat Ice Cream Sandwich werd gedoopt. Opvallend is dat Android 4.0 geen fysieke knoppen meer gebruikt: de drie basisknoppen zitten nu op het aanraakscherm zelf.

Redactie
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Android biedt nu ook de mogelijkheid e-mails en andere teksten in te spreken, zoals de app 'Siri' doet op de iPhone 4S. Wat het Apple-toestel niet heeft, is de gezichtsherkenningsfunctie voor de ontgrendeling van toestellen. Met dat snufje kan alleen het gezicht van de eigenaar de Androidsmartphone of -tablet ontgrendelen.

Camera
Je kan ook meer doen zonder het toestel helemaal te ontgrendelen, zoals de cameratoepassing starten of naar het meldingenscherm gaan. Nieuw is dat je ook panoramafoto's kan nemen met een sleepbeweging. De camera kan ook live videobeelden vervormen voor lachspiegeleffecten, en de nieuwe Android heeft standaard tools voor fotobewerking aan boord.

Verder is de multitaskingfunctie van Android verbeterd, zodat gebruikers beter kunnen zien welke apps er draaien. Recent gebruikte apps zijn gemakkelijker opnieuw te starten, en een meter toont het dataverbruik, zowel dat via wifi als 3G.

Snufjes
In de nieuwe Android kan je ook mappen aanmaken om tot zestien items te groeperen. Er zitten ook heel bijzondere snufjes in, zoals de 'explore-by-touch'-modus, waarbij je een smartphone kan gebruiken zonder naar het aanraakscherm te kijken. Android 4.0 geeft via geluid namelijk feedback over waar de vinger(s) van de gebruiker zich in de interface bevinden, meldt Webwereld.

Googles eigen microblogdienst Google+ is geheel geïntegreerd in Android 4, en Google haalt ook de aansluiting op zijn clouddiensten verder aan. Zo synchroniseert de mobiele browser nu automatisch bookmarks van desktopbrowser Chrome. Surfen gaat sneller, het wisselen tussen tabbladen is heel overzichtelijk, en websites offline leesbaar maken werkt volgens Webwereld heel goed.

Beam
Verder heeft Android 4.0 de mogelijkheid om gegevens direct uit te wisselen met smartphones in de nabijheid. 'Android Beam' kan contactinformatie doorgeven, maar ook muziek, video's, foto's en zelfs apps. Je hebt er wel een NFC-chip (near field communications) voor nodig. Dit zit bijvoorbeeld op de nieuwe Samsung Galaxy Nexus.

undefined

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden