Review

Andries, Andries

Beste Andries Knevel,

ook mij heeft het pijn gedaan dat je niet meer gelooft dat de aarde in zes dagen door God is geschapen. Lees Genesis nou nog eens goed door...

Je zegt ook dat je gelooft in het darwinisme.

Andries, Andries.

Als je dat gelooft - en dat doe je - dan geloof je dus ook niet dat God het wild gedierte naar hun aard maakte, en dan geloof je dus ook niet dat God zeide: Laat Ons mensen maken naar ons beeld, als onze gelijkenis, opdat zij heersen over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels...

Andries, Andries.

Volgens Darwin stammen we af van de mensapen.

''God schiep een aap!''
Maar ook dat is niet volgens Darwin, Andries. Volgens de laatste evolutietheorie komen we voort uit ééncellige wezentjes. En zelfs daarmee had God niets van doen.

Andries, Andries.

God wordt voor aap gezet.

Een bekend politicus heeft eens over een heilig boek gezegd: laten we alle gewelddadige passages eruit laten. In feite zeg jij nu: ik heb Genesis uit mijn heilige boek gescheurd.

Andries, Andries.

Ik vraag me af: zou ik je wegens haatzaaien kunnen aanklagen? Want laten we wel wezen: je beledigt met je opmerkingen een heleboel mensen die in dit heilige verhaal geloven, voor wie dit boek, de Bijbel, heilig is. Precies dezelfde argumenten die men gebruikt om bepaalde mensen voor het gerecht te slepen die de Koran wat kritischer willen bekijken, zouden nu op jou van toepassing zijn.
Andries, Andries.

Ik zal je uitleggen, want dat heb ik nog niet gedaan, waarom jouw uitspraken mij pijn hebben gedaan. Ik voel me gepasseerd. Ik bedoel, als je mij had gebeld - veertig jaar geleden al - had ik je precies kunnen uitleggen hoe de mens is geëvolueerd.

Ik ken je, Andries, als een kritische vragensteller, en het doet me deugd dat je eveneens kritische vragen aan jezelf hebt gesteld. Maar moet je nu ook niet die laatste consequente trekken: dat God niet bestaat?

Geniet van je leven, Andries - en kom bij ons in de bus.

Groeten,

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden