PlusTen Slotte

Andrew Schouwenaar (1959-2018) was overal geliefd

Voor Van Ostadestraat 54 staat een lege blauwe stoel. Alle bloemen eromheen maken duidelijk dat hier een bijzonder iemand heeft gezeten. Achter het raam staat op een omgekeerd schilderij een boodschap geschreven: 'Hallo buurtbewoners, Andy S. is gaan hemelen.'

Frank Turkenburg
Andrew Schouwenaar in zijn stoel Beeld Benoit Fourrier
Andrew Schouwenaar in zijn stoelBeeld Benoit Fourrier

"Hij was een begrip in de buurt, een aanspreekpunt, een monument," zegt de buurvrouw. "Als de zon scheen zat hij altijd voor zijn huis en iedereen nam even de tijd om met Andy te praten. Het was zo'n aardige man."

Andrew Schouwenaar werd op 22 april 1959 geboren in Den Haag, maar bracht de eerste jaren van zijn leven door in het zuiden van Limburg. Zijn beide ouders waren verslaafd aan drank. Schouwenaars moeder overleed toen hij drie jaar was. Zijn vader werd korte tijd later de voogdij ontzegd over de vier dochters en twee zoons.

De latere Amsterdammer Schouwenaar kwam terecht in een pleeggezin van de Evangelische Broedergemeente Zeist. Deze jaren zouden gekenmerkt worden door misbruik en mishandeling. In zijn memoires schrijft hij: 'Mijn jeugd was ongelukkig door de ongelukkig gekozen familie waar 'mama' zeer dominant was en er graag op los sloeg.'

Drank kreeg ook hem in zijn greep, drugs volgden rond zijn twintigste en met beide verslavingen zou hij zijn hele leven worstelen.

Warm thuis
Hij ging werken in een piepkleine coffeeshop op de Herengracht 585. Barbra Jacobsen leerde Schouwenaar in deze periode kennen. "Ik merkte al snel dat hij een groot hart had, en veel gevoel voor humor. Bovendien was hij goudeerlijk over zijn verleden, zijn verslaving, hij nam mij gewoon volledig in vertrouwen. Het klikte meteen."

Ook de leden van reggaegroep UB40, die in de jaren tachtig en negentig hits scoorden met I Got You Babe en Red Red Wine, vielen voor Schouwenaar. Ze leerden hem kennen in de coffeeshop, waarna hij ze de stad liet zien inclusief het nacht­leven. Het contact bleef en UB40 kwam op de Van Ostadestraat bij hem over de vloer.

Schouwenaar zat als eenvoudig man het liefst thuis met mensen van wie hij hield. Hij wilde iedereen bieden wat hij in zijn jeugd niet had: een warm thuis.

Stoel
Begin dit jaar werd de keelkanker ontdekt waar hij waarschijnlijk al veel langer aan leed. Zijn gezondheid ging hard achteruit. Buurvrouw Mary Grooteman: "Hoe zwak hij ook was, als de zon scheen, kwam hij op zijn stoel zitten en maakte hij met iedereen die langsliep een praatje. We gaan hem missen in de straat."

In de laatste weken van zijn leven trok een neef uit Engeland bij hem in om voor hem te zorgen. Schouwenaar stierf zaterdagavond 6 oktober, in het bijzijn van zijn vrienden, in de armen van zijn goede vriend Rik.

Buurtbewoners en vrienden herdenken Schouwenaar op de website rip-andy.nl. Er komen daar veel reacties binnen uit Nederland, Italië, Engeland en Frankrijk.

Dinsdag wordt Schouwenaar gecremeerd op Zorgvlied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden