Andreaspenning voor oprichter Molen van Sloten

Ko Kuiper heeft zondagmiddag de Andreaspenning ontvangen vanwege zijn inzet voor de stichting Molen van Sloten.

Het Parool
Er werke 85 vrijwiligers in de Molen van Sloten Beeld Dingena Mol
Er werke 85 vrijwiligers in de Molen van SlotenBeeld Dingena Mol

Kuiper richtte in 1981 de stichting op om de molen, die naar de Amstel was verplaatst, terug te krijgen aan de Akersluis in Sloten. Hij slaagde erin om het geld bij elkaar te brengen voor de herbouw van de molen.

Burgemeester Van Thijn legde in 1990 de eerste steen en uiteindelijk werd de molen in 1991 geopend door Koningin Juliana, samen met het restaurant, de beeldentuin en de kaasmakerij.

Daarna zorgde Ko Kuiper dat er verschillende uitbreidingen kwamen zoals een audiovisuele presentatie van Rembrandt, die een band had met Sloten, het kuiperijmuseum en bierbrouwerij De Zeven Deugden.

Vrijwilligers
Er werken 85 vrijwilligers in de molen. Eind vorig jaar werd een crowdfundactie gestart om geld bij elkaar te krijgen voor grootschalig onderhoud. De hoognodige restauratie gaat zo'n vijftigduizend euro kosten.

De Andreaspenning is een prijs voor mensen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam en die langer dan 10 jaar als vrijwilliger werken voor een maatschappelijk doel.

Kuiper kreeg de penning bij zijn afscheid als voorzitter van de stichting, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers.

Lees ook: Molen van Sloten zamelt geld in voor groot onderhoud en De Molen van Sloten snakt naar bezoekers

undefined

De Molen van Sloten is niet alleen een museum, maar ook een werkend gemaal. Ook wordt er elektriciteit opgewekt. Beeld Laura van der Bijl
De Molen van Sloten is niet alleen een museum, maar ook een werkend gemaal. Ook wordt er elektriciteit opgewekt.Beeld Laura van der Bijl

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden