Andreaskruizen ouder, met dank aan de Noord/Zuidlijn

null Beeld

AMSTERDAM - Het wapen van Amsterdam is zo'n zeventig jaar ouder dan tot nu toe bekend. Dat blijkt uit de vondst van lakenloodjes en een unieke stempeltang uit 1350, gevonden tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Op de merktang van het lakengilde staat de oudste afbeelding van het stadswapen die ooit gevonden is. In de stempelkoppen is heel gedetailleerd drie keer het wapen met de kenmerkende andreaskruisen te zien. Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski noemt de vondst van het stuk gereedschap uniek en zeer bijzonder.

De vondst werd gedaan op het Damrak, waar de tang op 7,5 meter onder NAP uit de modder werd gevist. De stadsarcheoloog herinnert zich nog goed zijn eerste reactie. ''Ik zei: gooi 'm maar ergens neer. Daar kijken we later wel naar.''

Inmiddels, na een grondige reiniging en diepere bestudering, weet Gawronski dat hij een pareltje in handen heeft. ''Het is de oudste Amsterdamse merktang ooit opgeduikeld. En daarnaast is het stadswapen erin gegraveerd. In documenten komt het wapen vanaf het jaar 1419 voor. Het symbool gaat dus nu zo'n 70 jaar verder terug.''

Stadshistoricus Piet de Rooij van de UvA roemt het belang van Gawronski's onderzoek. ''Er is betrekkelijk weinig informatie over de ontstaansgeschiedenis van Amsterdam. Documenten zijn er niet in overvloed. Vergeet niet dat de stad voor lange tijd een onaanzienlijke nederzetting was. Ze schreven weinig op. Daarom zijn zulke archeologische vondsten zo belangrijk.'' (ANNE BERGSMA)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden