Andreaskruisen Sint leiden tot ophef

Sinterklaas tijdens de intocht bij het Scheepvaartmuseum, op zijn mijter de drie andreaskruisen uit het stadswapen. Foto Floris Lok Beeld
Sinterklaas tijdens de intocht bij het Scheepvaartmuseum, op zijn mijter de drie andreaskruisen uit het stadswapen. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Sinterklaas moet zijn christelijke afkomst niet verbergen. Het is een slechte zaak dat Sinterklaas in Amsterdam geen christelijk kruis op zijn mijter draagt, maar de drie andreaskruisen uit het stadswapen.

Dit stellen CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Jan Schinkelshoek, die vragen hebben gesteld aan de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

De CDA'ers vinden 'dat de komst van nieuwe etnische groepen met hun eigen culturen, feesten, gebruiken en religies in onze Nederlandse samenleving, niet mag betekenen dat de christelijke herkomst van onze eigen cultuur, feesten en gebruiken verloochend worden'. Het is niet goed als Sinterklaas in Amsterdam afstand doet van zijn christelijke kruis, omdat de bevolkingssamenstelling 'multi-etnisch' is en hij 'een universele figuur' moet zijn.

De organisatie van de intocht in Amsterdam vindt 'dat het kabinet zich beter kan bezighouden met het besturen van het land, dan met dit soort zaken'. ''De andreaskruisen kwamen in 2006 op de nieuwe mijter. Het heeft geen andere achtergrond dan artistieke vrijheid van de maker en Amsterdamse bluf,'' zegt Sandra Boer. ''In 1934 stonden er al andreaskruisen op zijn stola. Kinderen houden zich niet bezig met dit soort zaken. Dit is een discussie voor volwassenen.''

In Antwerpen werd tijdens de intocht van Sinterklaas actie gevoerd tegen het achterwege laten van het christelijke kruis.

Vorig jaar was in Antwerpen ook al ophef over de verplichte 'neutrale' kleding van Sinterklaas. De wethouder van onderwijs vroeg openbare scholen geen sinterklazen binnen te halen die een mijter of tabberd dragen met een kruis erop, omdat Sinterklaas een 'geloofsneutraal' feest moet zijn.

Als scholen toch een kruis toestaan, horen onderwijzers buiten de lessen levensbeschouwing niet te vertellen waar dat naar verwijst, omdat geen religies mogen worden voorgetrokken. De scholen legden zich bij die instructie van de wethouder neer. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden