Andreaskruisen op hoogste punt houden A'dam Toren koel

De titel hoogste gebouw van Amsterdam zit er niet in, maar de A'dam Toren is sinds gisteren ongeveer honderd meter. En de top herbergt een bijzonder stukje techniek.

Precisiewerk van een kraanmachinist was gisteren te zien op de noordelijke IJoever: de plaatsing van een vijftien meter hoge windvaan op de A'dam Toren. Beeld Jasper Juinen
Precisiewerk van een kraanmachinist was gisteren te zien op de noordelijke IJoever: de plaatsing van een vijftien meter hoge windvaan op de A'dam Toren.Beeld Jasper Juinen

De A'dam Toren heeft zijn hoogste punt bereikt. Gisteren werd er een windvaan van vijftien meter op gezet, en daarmee is het bouwwerk op de noordelijke IJoever nu op ongeveer honderd meter gekomen.

Zes torens nog hoger
Dat is flink, maar zeker niet uitzonderlijk voor de stad. De A'dam Toren staat nu op de lijst van hoogste gebouwen van Amsterdam op een gedeelde zevende plaats met de Ito-toren op de Zuidas. Daar in Zuid staan vier andere kantoortorens die elk 105 meter hoog zijn: Amsterdam Symphony A en B, het WTC en het hoofdkantoor van ABN Amro. De hoogste torens van de stad staan in Oost: de Mondriaantoren meet 123 meter en de koploper is met 135 meter nog altijd de in 1995 gebouwde Rembrandttoren.

Maar het is wel een bijzondere piek, deze paal met de andreaskruisen.
Bouwbedrijf J.P. van Eesteren, dat de voormalige Shelltoren (officieel Toren Overhoeks) verbouwt tot de A'dam Toren, spreekt van een slimme windvaan, omdat het gevaarte bijdraagt aan de duurzaamheid van het gebouw.

Windrichting
De constructie is aan de binnenkant voorzien van twee luchtkanalen. Een daarvan zuigt lucht naar binnen, het andere blaast die weer naar buiten. De onderste twee kruisen functioneren als ventilatiegaten voor de luchtkanalen. De windrichting bepaalt welke van de openingen de buitenlucht aanzuigt en welk de gebruikte lucht weer uitblaast.
Door de slimme windvaan kan een deel van de toren zonder stroomgebruik worden geventileerd. Dat past in de aanpassing van de oude Shelltoren (ontwerp 1965, oplevering 1971) aan de 21ste-eeuwse inzichten in energieverbruik.

Ook door andere maatregelen zal dat lager zijn dan vroeger. Zo wordt gebruikgemaakt van drievoudig glas, ledverlichting en zonnecollectoren op de platte daken. Een WKO-systeem (warmte-koudeopslag) zorgt voor de verwarming en de koeling van het gebouw.

24 uurs Toren
De oude toren werd alleen op werkdagen gebruikt, door vierhonderd personeelsleden van Shell. De A'dam Toren, die komend voorjaar zal worden geopend, zal daarentegen doorlopend in bedrijf zijn en per etmaal naar schatting door drieduizend personen worden gebruikt. Er komen onder meer kantoren voor de creatieve industrie, een hotel, diverse restaurants, een club en een observatiedek.

Dat observatiedek bevindt zich op de 21ste verdieping. In de zogeheten kroon, waarop nu de opvallende windvaan is geplaatst, komt een verdieping lager Lookout, een panoramabar en restaurant. Bij het vallen de avond verandert Lookout in Madam, de hoogste club van Amsterdam. Danslustigen kijken vanuit de discotheek uit over de stad. Nog een verdieping lager, op de negentiende, komt een ronddraaiend restaurant.
De kroon zelf is ook nieuw. De Shelltoren had er ook een, maar die heeft de verbouwing niet overleefd.

De plaatsing van de huidige, in april van dit jaar, bracht de hoogte van tachtig naar 85 meter. Voor de bouw van deze verdieping moesten delen van 85.000 kilo tachtig meter omhoog worden getakeld. Daarvoor was volgens projectontwikkelaar Eric-Jan de Rooij de grootste kraan van Europa nodig - en heel erg veel nauwkeurig rekenwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden