PlusMijn Amsterdam

André van Duin: 'Ik dacht altijd: om artiest te worden moet ik naar Amsterdam'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: André van Duin.

Willeke Keulen
André van Duin Beeld Carly Wollaert
André van DuinBeeld Carly Wollaert

Eerste keer in Amsterdam

"Dat moet rond 1964 geweest zijn, omdat ik door mijn deelname aan Nieuwe oogst - de talentenjacht van de Avro - was ontdekt en optredens ging doen door het land. Ik deed toen nog alles met de trein, zeulde met mijn bandrecorder van hot naar her. Ik moest in Utrecht zijn, maar had de verkeerde trein genomen, dus mijn eerste indruk was enkel het station."

Café

"Mijn man Martin en ik komen graag bij Café 't Spui-tje en Café De Zwart aan het Spui, maar we komen ook graag in Café Kalkhoven, vlak bij ons huis. Ik heb niet echt een vaste stamkroeg. Ik drink er bijna altijd whisky cola light en in de zomer op het terras is een Campari Soda lekker."

Monument

"Het homomonument bij de Westertoren. We komen er elk jaar voor de 4 meiherdenking en Gaypride. Mooi ontworpen, maar ik noem het vooral omdat het mondiaal gezien heel bijzonder is zo'n monument te hebben. Dat moeten we koesteren."

Het homomonument Beeld Carly Wollaert
Het homomonumentBeeld Carly Wollaert

Ergste horeca-ervaring

"Gelukkig bestaat het niet meer, maar vroeger restaurant Het Zeepaardje op het Rembrandtplein. Toen ik daar was, liep er een kakkerlak over de bar en nadat ik de barkeeper daarop had gewezen, gooide die er een placemat overheen, gaf er een klap op en zei: 'Oké, en wat gaan we bestellen?'"

Favoriete winkel

"Aurora in de Vijzelstraat. Ze verkopen er vooral heel veel lampen, maar ook verlengsnoertjes en ze hebben alles in alle wattages op voorraad. Een winkel die nooit weg mag, ook al is het binnen een beetje een chaos."

Favoriet vervoermiddel

"De bierfiets, maar die is helaas verbannen uit de binnenstad. Nee, grapje, maar wel een fiets. Ik heb een elektrische. Wel zo prettig met al die bruggetjes."

Uitgaan

"Geurkaarsen. Ik ben altijd blij als die uitgaan. Die naar appeltaart ruiken gaan nog wel, maar de rest? Nee."

Dit kan veel beter

"Een soort heilige dingen in de stad, maar de bomen langs de grachten zijn soms zo groot dat de mensen die er wonen overdag in het donker zitten. Dat snoeien doen ze geloof ik met een nagelschaartje."

Mooiste brug

"De Magere Brug. Vooral omdat Martin en ik daar elf jaar geleden getrouwd zijn. We hebben de hele bups meegenomen in een salonbootje met hapjes en drankjes, en hebben onder de brug elkaar het jawoord gegeven."

Lelijkste fontein

"Die lekkage op het Rokin tegenover Scheltema. Zo'n ondefinieerbaar beeld waar water overheen loopt."

Fontein op het Rokin Beeld Carly Wollaert
Fontein op het RokinBeeld Carly Wollaert

Museum

"Het Stadsarchief. Je vindt er een officieel document uit 1275 met een zegel van Floris V waarin de stadsrechten worden toegekend aan Aemstelledamme. Het is een soort geboortebewijs van onze stad. Bijzonder."

Mooi lied over Amsterdam

"Mooi Amsterdam van Wim Sonneveld en Willy Alberti. Daar zit alles in en die twee iconen: een unieke combinatie."

Restaurant

"Dat drijvende Chinese eetpaleis bij Oosterdok. Sea Palace, ja. Het ziet eruit als een tourist trap, maar je kunt er ontzettend lekker eten."

Sea Palace Beeld Carly Wollaert
Sea PalaceBeeld Carly Wollaert

Mijn kapper

"Ik ga al jaren naar Marc en Wout bij Van de Hare op het Singel, tegenwoordig heet het een barbershop, maar dat is overal in de stad, geloof ik. Op zaterdag kun je er zelfs een biertje en een sigaar krijgen, maar dat is niet aan mij besteed."

Favoriete modewinkel

"The English Hatter op de Heiligeweg. Een ouderwetse modezaak met Engelse inslag waar je wollen spencers en hoeden kunt kopen. Het is dus niet voor yuppen."

The English Hatter op de Heiligeweg Beeld Carly Wollaert
The English Hatter op de HeiligewegBeeld Carly Wollaert

Laatste keer de stad uit

"Met oud en nieuw zijn we naar Blaricum gegaan, omdat Amsterdam dan altijd een soort oorlogsgebied wordt met dat vuurwerk van tegenwoordig. Maar complimenten aan de stadsreiniging, ongelooflijk hoe ze het zo snel weer schoon krijgen."

Ik voel me Amsterdammer, omdat

"Ik had als kind in Rotterdam al een telefoonboek van Amsterdam waarin ik alle grote artiesten kon opzoeken. Snip en Snap en Johnny Kraaijkamp en Willy Alberti. Vroeger stond iedereen nog in het telefoonboek. Ik heb altijd gedacht: als ik artiest wil worden, moet ik daarnaartoe."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden