PlusTen Slotte

André Heidema (1958-2018): tafelvoetbalkoning van Amsterdam

Hij was een begrip in de wereld van het tafel­voetbal. Jarenlang liet André Heidema de Amsterdamse jeugd kennismaken met het spel, met internationale successen tot gevolg.

André Heidema. Beeld -
André Heidema.Beeld -

Heidema, die twee weken geleden overleed na een kort ziekbed, was altijd al een groot fan van voetbal en van Ajax in het bijzonder.

"Ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat ­André binnen was, hij was altijd ergens buiten met een bal," vertelt zijn zus Marjolein Heidema. "School was ook niets voor hem, stilzitten kon hij niet."

Uiteindelijk wist hij een diploma te halen aan de sociale academie in Den Haag, waar hij ook verzeild raakte in de krakersbeweging. Na veel rondzwerven en een drugsverslaving ­belandde hij uiteindelijk in Amsterdam-Zuidoost. Hier wist hij de hang naar drugs te overwinnen en kreeg er een nieuwe passie voor terug: tafelvoetbal.

Tafelvoetbal is voor veel mensen een kroegspel. Toch wordt het spel in competitief verband al jaren op ­nationaal en internationaal niveau gespeeld. Aan het afgelopen wereldkampioenschap in Nantes deden 500 deelnemers mee uit 40 verschillende landen.

Woonkamer
The Doors Paradise in de Spuistraat was de plek waar goede vriend Leslie Lorrie Heidema voor het eerst ontmoette. "Hier speelden mijn vrienden elk weekend tafelvoetbal en ­André was er ook vaak. Hij speelde al internationale toernooien, iets waarvan wij nog niet wisten dat het ­bestond."

Heidema was toen al een bekende naam in de internationale tafelvoetbalwereld. "Op een dag nodigde ­André de nummer twee van de ­wereld, de Amerikaan Tony Spredeman, uit in The Doors Paradise om te komen spelen. De eerste pot wist ik toen van hem te winnen, iets waar André mij altijd aan zou blijven ­herinneren."

Van de coffeeshop verhuisden de tafelvoetballers naar Heidema's woonkamer in de Bijlmer. Jeffrey Krop was daar ook vaak te vinden. "Hij had drie tafelvoetbaltafels en ­nodigde iedereen uit om te komen spelen, van jonge gassies tot fanatieke mannen. De borrelnootjes stonden altijd klaar." In deze periode nam Heidema de jongens met talent mee naar internationale toernooien in ­onder meer Engeland, Duitsland en Luxemburg.

Zelfvertrouwen
Met Anne van der Meer en Frank Bosma wilden hij het Nederlandse ­tafelvoetbal op de kaart te zetten. De woonkamer verruilden ze voor De Keet op de Wenckebachweg en onder de naam Club Foos was iedereen welkom om tafelvoetbal te spelen.

Joey van Dijk ging er als klein jongetje af en toe met zijn vader langs. "Vanaf het begin wist André mij het zelfvertrouwen te geven om verder te komen. Ik speelde elke dag, tot het eelt op mijn handen stond."

Van Dijk boekte resultaat als gevolg van de aanmoedigingen van 'coach' Heidema: hij stond in 2016 vijfde op de ­wereldranglijst van junioren. "Mijn vader heeft mij laten kennismaken met het spelletje, maar mijn succes heb ik aan André te danken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden