Andes-hoofdverdachte Danny K. waste miljoenen wit via (ex-)vriendinnen

Justitie acht bewezen dat hoofdverdachte Danny K. in het grote afpersingsproces Andes miljoenen aan misdaadwinsten heeft witgewassen, ook via (ex-)vriendinnen.

Paul Vugts
Danny K. (derde van links) tussen Willem Holleeder (rechts) en Dick V. (links) Beeld ANP
Danny K. (derde van links) tussen Willem Holleeder (rechts) en Dick V. (links)Beeld ANP

Dat zeiden aanklagers Koos Plooij en Willem Bos vanmorgen aan het begin van hun requisitoir tegen K. en zijn negen medeverdachten, dat de hele dag zal duren.

De zeer vele afgeluisterde gesprekken die de kern van het bewijs vormen, maken volgens Plooij 'een authentieke indruk', zeker omdat 'de verdachten zich onbespied waanden'. Het verweer van de verdachten dat ze in hun gesprekken zwaar overdreven, noemde Plooij 'absurd'.

Voor justitie staat vast dat Danny K. inderdaad 2,7 tot 3,2 miljoen euro stalde bij een ex, dat hij enorme bedragen uitgaf en zijn (ex-)vriendin dure auto's en vakanties cadeau deed, plus een kinderfeestje voor 21.000 euro waar rapper Ali B. en een clown optraden.

Dat K. legale inkomsten had uit onder meer de handel in dure horloges, gelooft het Openbaar Ministerie niet. De strafeisen worden in de namiddag verwacht.

In de ochtend passeerden de zaken rond drie (ex)vriendinnen via wie Danny K. grote bedragen zou hebben witgewassen - waarvoor ook zij zijn aangeklaagd.

Disneyfiguren
Ook een tweede ex ging op vakantie naar de Nederlandse Antillen en Eurodisney - inclusief 'een ontbijt met Disneyfiguren'.

Met Angela van H., de ex van de gewezen topvoetballer Patrick Kluivert, had K. een relatie toen hij een chique penthouse betrok in Hilversum, dat hij de onder Bekende Nederlanders en voetbalmiljonairs populaire glamour-binnenhuisarchitect Eric Kuster zou hebben laten inrichten voor tienduizenden euro's. ('Ik wil gewoon knap zitten.') De officieren van justitie noemen het 'volstrekt onaannemelijk' dat Angela van H. de inrichting betaalde, ook omdat Danny K. in afgeluisterde gesprekken liet doorschemeren dat híj betaalde en zij in hun lat-relatie niet in het luxe appartement woonde.

K. zou ook peperdure reizen, businessclass veelal, hebben betaald naar de Maladiven, Dubai, Parijs en Aruba, plus vele dure siewraden. Dat hij ook een uitje baar een concert van 'De Toppers' en anderen betaalde, ter ere van een verjaardag van Van H., staat voor justitie niet vast. Vanmiddag behandelt het Openbaar Ministerie de forse trits aanklachten tegen ook de andere verdachten. De strafeisen worden aan het eind van de middag verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden