'Anderson is in z'n hart gedjoekt'

Afgelopen weekeinde is Anderson Muñoz Marquinez overleden als gevolg van een steekpartij in Zuidoost. Er is een gedenkplaats van bloemen, bier en cannabis ingericht voor de 25-jarige man van Colombiaanse afkomst.

Jop van Kempen
null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen

In winkelcentrum Gein ruikt het op zondagochtend naar verschraald bier. Een man van Surinaamse afkomst die zichzelf omschrijft als 'rasta' heeft de indrukwekkende hoeveelheid bierblikken zojuist aangevuld met een verse halve liter. Het is geen gewoon bier, maar bier met een alcoholpercentage van 8,6 procent.

"Dat was het favoriete bier van Anderson," zegt hij. Bij bier alleen is het aandenken aan 'een dierbare vriend' niet gebleven. Om het blik bier zit een blauwe bandana, waarin een joint is gewikkeld. De bandana is een verwijzing naar de favoriete straatbende van Marquinez, de Crips. Joints zijn, net als het bier, associaties die geregeld opkomen bij bekenden van het slachtoffer die stil houden bij het gedenkteken naast Snackbar 't Gein.

'Gedjoekt'
Vrijdagavond zakte Anderson Muñoz Marquinez in elkaar naast de snackbar op Wisseloord, waar hij volgens een medewerker vaste klant was. Bekenden van het slachtoffer zeggen dat hij 'in z'n hart is gedjoekt', straattaal voor gestoken.

De dader zou nog maar een jonge jongen zijn, en deel uitmaken van een grote groep. "Het was een ruzie die nergens over ging, gewoon jongens die stoer willen doen ten opzichte van hun vriendjes," aldus een bezoeker.

"Vrijdagavond was het hier heel druk op straat, met verschillende groepen jongeren. Anderson kon verbaal fel op andere mensen reageren. Misschien is de ruzie op die manier is ontstaan."

Gereanimeerd
Na de steekpartij probeerde Muñoz Marquinez weg te lopen, maar zakte aan de overkant van de straat in elkaar. Het slachtoffer werd gereanimeerd door agenten en daarna door ambulancemedewerkers.

Hij is naar een ziekenhuis gebracht en daar aan zijn verwondingen overleden. Een week eerder was Wisseloord ook al in de ban van misdaad. Toen werd een filiaal van supermarktketen Jumbo overvallen, weet een buurtbewoner.

Een jaar daarvoor moest een belwinkel eraan geloven. Dat het cameratoezicht onlangs is verdwenen lijkt de buurt geen goed te hebben gedaan. En dat de politie het alcoholverbod volgens omstanders niet handhaaft, helpt ook niet om de groepjes blowende jongeren in het gareel te houden.

Zonder wet
Muñoz Marquinez was klein van stuk. Hij woonde in Amsterdam Oost voordat hij neerstreek in Zuidoost. Hij werd geboren in Colombia en sprak Spaans, een taal die hij ook bezigde als rapper onder de naam Baby Latin OLG. 'Sin ley tot de dood' rapt hij in het nummer 'Dit is wat we doen'.

Sin ley betekent letterlijk: zonder wet. Volgens de bekenden bij het gedenkteken verdiende Muñoz Marquinez zijn geld met 'straatwerk'. In 'Dit is wat we doen' wordt gerapt over 'hosselen voor je brood'.

Muñoz Marquinez had een jonge zoon die bij z'n moeder woonde. De vermoorde vader droeg een tatoeage met het gezicht van z'n zoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden