Anderson Cooper is gay; en waarom hij wil dat wij dat weten

Anderson Cooper, een bekende journalist van de Amerikaanse nieuwszender CNN, maakte gisteren bekend homoseksueel te zijn. De reacties op het nieuws waren positief, maar ook wat gelaten omdat velen het allang vermoedden. Toch is Coopers 'bekentenis' van belang in een land waar homoseksualiteit nog steeds een taboe is.

Elise Kuit
Anderson Cooper bekende gisteren homoseksueel te zijn. Beeld reuters
Anderson Cooper bekende gisteren homoseksueel te zijn.Beeld reuters

'The fact is, I am gay'. Met die woorden maakte Cooper het nieuws van zijn seksuele geaardheid wereldkundig. Met een open brief, geplaatst op de website van Daily Beast, maakte Cooper bekend wat menigeen al lang zei te weten. De reacties vanuit liberale hoek waren daarom vrij gelaten, of ronduit positief. Bekende (homoseksuele) sterren als talk show-host Ellen Degeneres, spraken hun bewondering uit voor Coopers moed, anderen waren blij dat hij 'eindelijk' de stap had gezet.

In het Amerika van nu lijkt het geen enorm issue meer om je seksualiteit openbaar te maken. Onlangs maakte president Obama bekend het homohuwelijk te steunen, en in de afgelopen maand kwamen meerdere bekende televisiesterren en acteurs 'uit de kast', zonder dat daar erg negatief op gereageerd werd.

Toch is het belangrijk dat een populaire man als Anderson Cooper er voor uit komt in een land waar homoseksualiteit in de meeste conservatieve gelederen van de samenleving nog een groot taboe is. Juist wanneer rolmodellen zoals hij zich uiten, kan dat taboe meer en meer verbroken worden.

DADT
Zo kende het Amerikaanse leger tot 2010 een 'Don't ask, don't tell'- beleid (DADT), wat neerkwam op een horen, zien en zwijgen-aanpak. Ook zijn er nog steeds verschillende dominees die in naam van god oproepen homoseksuelen te straffen en soms zelfs te vermoorden. En in 2010 sprong een student nog van de George Washington Bridge nadat zijn kamergenoot een filmpje van hem met een man had gemaakt en de beelden op internet zette.

Cooper's maten worden genomen voor zijn standbeeld in Madame Thussauds New York. Beeld REUTERS
Cooper's maten worden genomen voor zijn standbeeld in Madame Thussauds New York.Beeld REUTERS

In het verleden weigerde Cooper echter meermaals uitspraken te doen over zijn seksualiteit. Volgens de journalist was het voor zijn beroep beter als hij op de achtergrond bleef. 'Een journalist registreert, en maakt geen deel uit van de gebeurtenissen', was zijn verdediging in meerdere interviews. Daarnaast zei Cooper ook te weigeren voor zijn homoseksualiteit uit te komen omwille van de veiligheid tijdens zijn werk. 'Ik verblijf vaak in landen waar homoseksualiteit verboden is', aldus Cooper.

'Sinds ik 20 jaar geleden begon als verslaggever in oorlogsgebieden, verkeerde ik regelmatig in zeer gevaarlijke plaatsen. Voor mijn veiligheid en voor die van mijn medewerkers, probeer ik zo veel mogelijk in de omgeving op te gaan, en prefereer ik het verhaal van anderen te vertellen in plaats van dat van mezelf. Ik heb gemerkt dat het soms beter is voor het interview dat mijn gesprekspartner zo min mogelijk van me af weet en des te veiliger en efficiënter kan ik mijn werk doen', aldus Cooper in de open brief.

Zichtbaarheid
De reden waarom Cooper van mening is veranderd, is zijn 'besef' dat de zichtbaarheid van homoseksuelen in de samenleving, de emancipatie van homo's ten goede komt.

'Ik ben er recentelijk aan herinnerd dat, hoewel de maatschappij evolueert naar een samenleving waarin meer gelijkheid is voor alle mensen, de loop van de geschiedenis alleen maar veranderd kan worden wanneer mensen zichzelf kenbaar maken voor wie ze zijn. Er blijven nog altijd veel te veel voorbeelden van gepeste homoseksuelen van alle leeftijden opduiken, louter gebaseerd op hun seksuele oriëntatie. Daarom geloof ik dat het waardevol is als ik mijn eigen standpunt kenbaar maakt', schrijft Cooper.

'Ik geloof dat zichtbaarheid belangrijk is, belangrijker dan het behoud van mijn schild van privacy als verslaggever', besluit Cooper zijn brief.

Cooper (uiterst links) tijdens een reportage voor CNN. Beeld REUTERS
Cooper (uiterst links) tijdens een reportage voor CNN.Beeld REUTERS
Cooper tijdens een interview met actrice Julianne Moore. Beeld reuters
Cooper tijdens een interview met actrice Julianne Moore.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden