Anderhalf jaar cel geëist voor wapenbezit motorbendelid

Justitie eist anderhalf jaar cel tegen lid Dominggus U. (55) van de Amsterdamse tak van Satudarah, voor het bezit van een geladen pistoolmitrailleur.

Het wapen werd gevonden in één van de twee auto's waarin vier leden van de motorclub in de nacht van 11 op 12 juni spookrijdend werden aangehouden op de A10 Noord.

Voor bestuurder Stevie K. (25) van de auto waarin het wapen lag, wil aanklaagster Maaike van Kampen vrijspraak omdat ze net te weinig bewijs ziet dat hij van het wapen wist.

Nadat ze op zondag 11 juni de herdenking hadden bezocht van de treinkaping in De Punt in 1977, gingen de vier Satudarahleden nog wat eten en drinken.

Klemgereden
Op een parkeerterrein en op de oprit naar de A10 Noord kregen ze rond één uur 's nachts ruzie met de inzittenden van twee Mercedessen.

Volgens Stevie K. ging het om een verkeersruzie. Volgens een clubgenoot had één van de inzittenden van de Mercedessen een vuurwapen.

Op de snelweg zouden de Mercedessen de vier Satudarahleden in hun twee Audi's hebben klemgereden, waarna die hun auto's keerden, om al spookrijdend te kunnen ontkomen.

Ze reden op een medewerker van Rijkswaterstaat af, die het zwaailicht en de sirene van zijn auto aanzette, waarna de Audi's stopten.

Voldoende bewijs
De politie vond op de vloer voor de bijrijdersstoel van K.'s Audi A6 een opengeritste tas met daarin de geladen pistoolmitrailleur.

Hoewel Dominggus U. de rechtbank bezwoer dat hij met slechts zijn telefoon en geld bij K. was ingestapt en de tas niet had gezien, ziet officier van justitie Van Kampen voldoende bewijs dat hij op zijn minst van het wapen moet hebben geweten. "De tas lag bij zijn voeten, was opengeritst en een belangrijk deel van het vuurwapen was zichtbaar."

Advocaat Barry Koenders van U. wil vrijspraak omdat het volgens hem goed waar kan zijn dat zijn cliënt de tas met het wapen niet heeft gezien doordat daar een coltrui op lag. Op het wapen is geen dna van U. aangetroffen.

Dominguss U. werd onlangs uit zijn woning in de Kloekhorststraat in Amsterdam-Zuidoost gezet omdat de rechtbank het aannemelijk vond dat het pand als illegaal clubhonk van Satudarah werd gebruikt.

'Met Satudarah niets te maken'
De gewezen postbode toonde zich in de rechtbank verontwaardigd. "Ik ben mijn werk kwijt, ik ben mijn huis kwijt. Alles ben ik kwijt."

De rechters vroegen zich af of en waarom de verdachten hun clubgenoten van Satudarah nog altijd als vrienden zien. De verdachten benadrukten dat deze zaak los moet worden gezien van Satudarah en dat de broederband nog stevig is.

Dominggus U.: "Dit is mijn volk. Ik ben Molukker en daar ben ik trots op. Satudarah is mijn familie. Dit heeft niks met Satudarah te maken."

Stevie K., die bij zijn moeder woont en in Haarlem sinds gisteren alweer vast zit voor een nieuwe strafzaak, sloot zich daarbij aan. "Satudarah is voor mij nog steeds belangrijk, maar daar wil ik niet over praten. Dit heeft niets met Satudarah zelf te maken."

De rechtbank doet op 26 september uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden