Anderen gingen Julio P. al voor

Combofoto vrijgegeven door Spaans Ministerie van Binnenlandse Zaken van de argentijnse piloot Juan Alberto Poch. Foto ANP Beeld
Combofoto vrijgegeven door Spaans Ministerie van Binnenlandse Zaken van de argentijnse piloot Juan Alberto Poch. Foto ANP

AMSTERDAM - De Argentijnse Nederlander Julio P. is niet de eerste verdachte van gruweldaden die in Spanje wordt gepakt. In juli was de voormalige Argentijnse politieman Jorge Alberto Sosa hem voorgegaan. Sosa werd, net als P., gearresteerd bij Valencia. Argentinië vraagt om zijn uitlevering. Hij wordt beticht van het laten verdwijnen van gevangenen na de militaire staatsgreep van 1976.

Sosa, inmiddels 72 jaar, was volgens de aanklacht actief in de stad Neuquén. Hij was begin jaren tachtig naar Spanje verhuisd, toen de dictatuur op z'n eind liep, en daar een nieuw leven begonnen.

Twee in Madrid opgepakte Argentijnen zouden hun gruwelen hebben gepleegd in hetzelfde 'concentratiekamp' in Buenos Aires als waar de bijna gepensioneerde Transaviapiloot Julio P. contacten had, de beruchte Esma.

Zowel Argentijnse beulen als hun slachtoffers namen veelal de wijk naar Spanje, niet alleen onder de dictatuur van Jorge Videla. Veel Argentijnen zijn van Spaanse afkomst, in Spanje ondervinden ze geen moeilijkheden met de taal en Spanje beschouwt Zuid-Amerikanen niet echt als 'buitenlanders'.

Zo kan het gebeuren dat slachtoffers en daders elkaar tegenkomen in hun nieuwe vaderland. Zo'n ontmoeting leidde mogelijk tot de arrestatie van Juan Carlos Fotea. Deze vroegere politieman in Buenos Aires was uiterst actief in de repressie. Volgens overlevenden van de Esma, nu een museum en documentatiecentrum, genoot Fotea van zijn bijnaam El Lobo, de wolf.

Groeperingen voor de mensenrechten achten Fotea persoonlijk verantwoordelijk voor de ontvoering van minstens vijftien vrouwen, onder wie de oprichtster van de Moeders van de Plaza de Mayo.

De Argentijnse ex-gevangene Alicia Milla zegt een van de door Fotea ontvoerde vrouwen te zijn. Ze overleefde een verblijf in de Esma. Na haar vrijlating werd ze op een vliegtuig naar Spanje gezet.

Jaren later kwam haar van landgenoten ter ore, vertelde ze de krant El País, dat ook Juan Carlos Fotea daar was opgedoken. Hij bestierde een eethuisje en een fruitstal in Madrid. Eind 2007 werd Fotea daar gearresteerd en kort daarna uitgeleverd aan Argentinië, waar hij nog wacht op berechting.

De voormalige politie- en legerofficier Ricardo Taddei zit nog vast in Spanje. In Buenos Aires was hij tijdens de laatste dictatuur een berucht figuur onder politieke gevangenen. Hij dook niet alleen op in de Esma, maar ook in andere clandestiene kampen in de hoofdstad.

Taddei en zijn vrouw verlieten Argentinië aan het begin van de jaren tachtig en vestigden zich in Madrid. Daar ging hij in een volksbuurt aan de slag als schoenmaker. In 2007 werd hij gearresteerd. Tegen de agenten zei de toen 63-jarige Taddei het slachtoffer te zijn van wraak: ''Zij die door ons destijds op de vlucht werden gejaagd, zijn in Argentinië nu aan de macht,'' zo verwees hij naar de peronisten.

Misschien wel de bekendste in Spanje gearresteerde Argentijn is Adolfo Scilingo, die heeft bekend 'vluchten des doods' te hebben uitgevoerd, waarbij gevangenen na verdoving in zee werden gegooid. Ook Julio P. moet zich daarvoor verantwoorden. Scilingo kreeg 640 jaar gevangenisstraf. (RENÉ TER STEEGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden