Andere naam én beleid Glen Millsschool

Op de school werd geprobeerd de normen en waarden van deze jongens te veranderen door ze bewust te maken van groepsmechanismen als status en hiërarchie. Foto GPD/Elsbeth Thijssen Beeld
Op de school werd geprobeerd de normen en waarden van deze jongens te veranderen door ze bewust te maken van groepsmechanismen als status en hiërarchie. Foto GPD/Elsbeth Thijssen

AMSTERDAM - De Glen Millsschool in Wezep, waar ook veel jonge Amsterdamse lastpakken werden heropgevoed, stopt met de omstreden Amerikaanse methode van aanpak van ontspoorde jongeren.

Niet alleen de methode, maar ook de naam verandert: vanaf 1 juni gaat de school, die herhaaldelijk onder vuur lag vanwege de harde aanpak, verder onder de naam De Sprint.

De Glen Millsschool, die in 1999 werd geopend, is een heropvoedingsschool naar Amerikaans voorbeeld. Het instituut richt zich op jongens vanaf veertien jaar die in groepsverband crimineel actief zijn.

Op de school werd geprobeerd de normen en waarden van deze jongens te veranderen door ze bewust te maken van groepsmechanismen als status en hiërarchie. Op de Glen Millsschool in Wezep verblijven inmiddels 110 jongens. De school, gevestigd in het Willem de Zwijgercomplex aan de Zuiderzeestraatweg, is opgezet als een campus naar Amerikaans model. Hij is onderdeel van de Hoenderloo Groep, een instelling voor jeugdzorg en onderwijs.

Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie bleek twee jaar geleden dat de harde aanpak van de Glen Millsschool niet succesvoller is dan andere vormen van jeugdhulpverlening. Na vier jaar bleek 78 procent van de jongeren terug te vallen in hun vroegere gedrag.

Dit percentage is hoger dan bij andere instellingen, waarbij wel moet worden aangemerkt dat de jongeren op Glen Mills zwaardere gevallen zijn. Met name de SP hekelde dat jongeren in de houdgreep werden genomen als ze moesten kalmeren. De partij voerde campagne in de Tweede Kamer om de school te sluiten.

Volgens de Hoenderloo Groep is na tien jaar gekapt met de omstreden methode op Amerikaanse leest, omdat 'de positie van de school binnen de jeugdzorg is veranderd'.

Voortaan worden de jongens, in de leeftijd van veertien tot achttien jaar, aangepakt via een 'trajectbenadering', waarbij ze in de laatste fase van hun behandeling weer thuis mogen wonen. Een belangrijke wijziging ten opzichte van het oude programma is dat het gezin intensiever wordt betrokken bij de behandeling. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden