Andere Heijn in pand Oibibio

AMSTERDAM - In het Mercuriusgebouw aan de Prins Hendrikkade, het voormalige Oibibio, komt een Albert Heijn. De supermarktketen praat hierover met eigenaar NV Stadsgoed. Die wil het monument als winkelpassage herstellen.

Het lijkt de lotsbestemming voor Ronald Jan Heijn (49), tot 2000 eigenaar van het rijksmonument. Zijn vestiging van Oibibio in de Groningse Korenbeurs werd in 2000 ook verruild voor een vestiging van het bedrijf van zijn familie. ''De ene Heijn eruit, de andere erin, schreven de kranten toen,'' zegt Heijn. ''Ik hoop dat ze niet alleen met de ogen van een kruidenier naar het pand kijken, maar ook het unieke karakter en sfeer van het gebouw erbij betrekken.''

De supermarktketen is sinds januari 2009 in onderhandeling met eigenaar NV Stadsgoed. Die kocht het pand tien jaar geleden voor 24 miljoen euro van Heijn. Tot januari 2009 zat restaurant Mercurius in het gebouw. Vorig jaar werd het door NV Stadsgoed in oude glorie hersteld. Na wisselende huurders hoopt de corporatie nu een overeenkomst voor langere tijd te sluiten.

NV Stadsgoed wil met de Albert Heijnwinkel meer bezoekers trekken naar kleine ondernemers aan de Nieuwendijk. Eén van de eisen aan de supermarktketen is daarom een ingang aan de zuidzijde. Daarmee wordt het Mercuriusgebouw weer de winkelpassage die het ruim honderd jaar geleden was. De doorgang naar de Prins Hendrikkade werd vanwege de harde wind al kort na de bouw in 1883 gesloten.

Volgens Ronald Wiggers, directeur van NV Stadsgoed, hoeft niet gevreesd te worden voor ingrijpende verbouwingen. ''In de voorwaarden staat dat er niets aan de muren bevestigd mag worden.''

Albert Heijn heeft al bij de gemeente een bouwvergunning aangevraagd.¿ (ALWIN KUIKEN)

Het Mercuriusgebouw aan de Prins Hendrikkade. Foto ANP Beeld
Het Mercuriusgebouw aan de Prins Hendrikkade. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden