'And then Mitt came to town'- Romney 'ontslaat graag mensen'

Nu Mitt Romney steeds duidelijker dé favoriet is in de Republikeinse voorverkiezingen, wordt hij hard aangepakt door zijn tegenstanders. Ook maakte hij deze week een fout door te zeggen dat hij 'graag mensen ontslaat'.

Sebastiaan Timmermans

Newt Gingrich was vorige week woedend na de voorverkiezingen in Iowa. Woedend op Mitt Romney en zijn vrienden die hem met een ware batterij aan negatieve spotjes kapot gemaakt zouden hebben. Van een nummer één positie in de peilingen duikelde hij binnen een paar weken naar een teleurstellende vierde plek.

Nu probeert Newt Gingrich terug te slaan. Gesterkt door een donatie van maar liefst vijf miljoen dollar van een bevriende zakenman, bracht het supporterscomité Winning our future back van Gingrich een uiterst negatief Romney-spotje op de buis.

Dit spotje concentreert zich op de tijd dat Romney bij Baine Capital werkte. Volgens Gingrich kocht Romney daar bedrijven op om ze hard te saneren, en daarna met dikke winst door te verkopen. Veelal ten koste van de gewone werknemer. Bekijk het filmpje met de veelzeggende titel 'And then Mitt came to town' hierboven.

Het kamp van Romney weerspreekt de kritiek. Volgens een woordvoerster van Romney is de politicus al 'sinds zijn jonge jaren bezorgd om het verlies van banen'.

Mensen ontslaan
Een andere onhandige opmerking die Romney deze week maakte, spreekt dat op het eerste gezicht tegen. 'Ik hou van de mogelijkheid om mensen die dingen voor me doen te kunnen ontslaan', zei hij in een debat over de gezondheidszorg. 'Ik bedoel, als iemand zijn werk niet goed doet, wil ik kunnen zeggen dat ik iemand anders dat werk laat doen'.

Zijn tegenstanders namen Romney direct onder vuur wegens deze opmerking. Rick Perry liet er zelfs een ringtone van maken. Ook komiek John Stewart ging er in zijn Daily Show op in. 'Hij ziet er uit als iedereen die ooit je vader heeft ontslagen', oordeelde hij over Romney.

Om de schade van zijn opmerkingen te beperken hield Romney deze week een persconferentie. 'Mijn woorden zijn uit zijn context getrokken', zei hij. 'Wat ik bedoelde is dat mensen als het om gezondheidszorg aankomt de keuze moeten hebben door wie ze behandeld willen worden.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden