ANC aarzelt nog over lot van Mbeki

JOHANNESBURG - Binnen het ANC, de heersende partij in Zuid- Afrika, is een conflict uitgebroken over de vraag of president Thabo Mbeki gedwongen moet worden af te treden voordat zijn tweede (en grondwettelijk laatste) ambtstermijn halverwege 2009 afloopt.

Het partijbestuur van het ANC, waarin aanhangers van Mbeki's grootste rivaal, partijleider Jacob Zuma, de overhand hebben, vergadert dit weekeinde over die vraag.

Verwacht werd dat de partijleiding gisteravond al over Mbeki's lot zou beslissen, maar de officiële woordvoerder van het ANC zei gisteravond slechts dat er 'geen nieuws' uit de vergadering te melden viel.

Volgens de radicale vleugel binnen het ANC zou Mbeki hebben samengezworen om Zuma voor de rechter te brengen wegens corruptie. Mbeki ontkent dat.

De twee vochten eind vorig jaar een strijd uit om het leiderschap van het ANC, die door Mbeki werd verloren. Zuma werd partijvoorzitter en werd daarmee de gedoodverfde kandidaat om Mbeki volgend jaar op te volgen als president van Zuid-Afrika. In 2005 ontsloeg Mbeki Zuma al als vicepresident, nadat een van diens financiële adviseurs tot vijftien jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens corruptie. Van die corruptie zou Zuma de belangrijkste begunstigde zijn geweest.

De beweging om Mbeki eerder tot vertrek te dwingen won aan kracht nadat een rechter vorige week een nieuwe aanklacht verwierp die tegen Zuma was ingebracht. Volgens de rechter had de openbare aanklager een vormfout gemaakt, maar hij maakte in zijn uitspraak ook gewag van 'politieke manipulaties' tegen Zuma.

Mbeki kan op twee manieren worden gedwongen tot aftreden. Het parlement kan hem afzetten. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die voorhanden is.

Maar het parlement zou ook een motie van wantrouwen tegen de president kunnen aannemen. Daarvoor volstaat een eenvoudige meerderheid van stemmen. Niet alleen Mbeki moet dan aftreden, maar ook de rest van de regering.

In beide gevallen zouden de verkiezingen worden vervroegd. Maar de vraag die sommigen zich stellen is of het ANC klaar is voor verkiezingen in crisisomstandigheden. (HET PAROOL)

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, links, en ANC leider Jacob Zuma. Archieffoto AP/Jerome Delay Beeld
De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, links, en ANC leider Jacob Zuma. Archieffoto AP/Jerome Delay
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden