ANBO: gepensioneerden tijdens crisis hardst achteruit
Gepensioneerden zijn er tijdens de crisis zes keer harder op achteruit gegaan dan werkenden. In de periode van 2008 tot en met 2013 nam de koopkracht van werkenden 1,1 procent af, terwijl gepensioneerden 6 procent minder te besteden hadden.
Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek van onderzoeksinstituut ITS (Radboud Universiteit Nijmegen) en SEO (Universiteit van Amsterdam), in opdracht van belangenorganisatie voor ouderen ANBO.
Volgens de onderzoekers zijn de middeninkomens onder de gepensioneerden het hardst geraakt in hun besteedbaar inkomen, van een verlaging van 4,7 procent tot zelfs 12,8 procent bij inkomens boven de 50.000 euro. De minste pijn, althans wat betreft de vermindering van de koopkracht, zit bij de laagste inkomens (min 1,9 procent). Dat komt doordat de AOW in de betreffende periode wel is aangepast aan loon- en prijsontwikkelingen.
Den Haag
ANBO vindt dat de cijfers waar het kabinet zich op baseert bij de discussie over koopkrachtplaatjes onvoldoende inzicht geven in de problematiek. Ze hopen dat de politiek zich bij nieuwe maatregelen baseert op 'reële cijfers'. Liane den Haan, directeur-bestuurder van de belangenorganisatie: 'Wij hebben nu objectief en gefundeerd aangetoond dat gepensioneerden er veel meer op achteruit gegaan zijn dan werkenden. De politiek moet daar rekening mee houden, zeker nu maatregelen op stapel staan die de gepensioneerden harder treffen.'
Daarmee doelt de bond zowel op maatregelen die al zijn aangekondigd voor 2016, waaronder de verlaging van de ouderenkorting en het afschaffen van de ouderentoeslag, als op de consequenties van het nieuwe belastingplan.