ANBO: forse koopkrachtdaling gepensioneerden

'Het kabinet trekt een rookgordijn op en creëert ten onrechte een beeld van een grote groep gepensioneerden met een Zwitserlevengevoel.' Dat stelt ouderenbelangenorganisatie ANBO in een reactie op de CPB-cijfers over de kabinetsplannen die dinsdag worden gepresenteerd.

Ouderen op de golfbaan in Amsterdam. Beeld ANP XTRA

Volgens de organisatie worden tweeverdieners met AOW en een klein aanvullend pensioen het hardst getroffen door de bezuinigingsmaatregelen. De koopkrachtdaling voor deze groep komt tussen de 7 en 10 procent uit. 'Deze groep wordt zwaar getroffen door de stapeling van maatregelen. Dit omdat zij, meer dan andere bevolkingsgroepen, onder álle maatregelen lijdt', zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

Gepensioneerden hebben volgens de ANBO al jaren te maken met een daling van hun inkomen, als gevolg van het uitblijven van pensioenindexatie en als gevolg van de kortingen.

De Unie: Totaalvernietiging middeninkomens
Vakbond de Unie maakt zich zorgen over de gevolgen voor de middeninkomens. Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, zei maandag dat de uitgelekte miljoenennota duidt op 'de politieke totaalvernietiging van de middeninkomens.'

De middeninkomens zijn volgens hem dubbel de klos door de opeenstapeling van bezuinigingen. 'Kijk naar het kiezersbedrog rond de hypotheekrenteaftrek en de bonus van 1000 euro voor werkenden. De hypotheekrenteaftrek wordt alsnog aangepakt. De algemene heffingskorting verdwijnt en de belastingschijven worden bevroren. Daarbovenop komen nog de ingrepen in de pensioenen. De middengroepen zijn het zuur helemaal zat', stelt Castelein.

De kabinetsplannen leiden volgens de voorzitter tot een verder oplopende werkloosheid, dalende huizenprijzen, stijgende btw en geen enkel perspectief op koopkrachtverbetering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden