Schuim

Anarchist die gemeenteraad naar Sensation stuurde kapt ermee

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: het afscheid van Jaap Jamin van Jellinek.

Hans van der Beek
Jaap Jamin, vanaf nu ex-preventie Jellinek. 'A rebel with a cause' Beeld Schuim
Jaap Jamin, vanaf nu ex-preventie Jellinek. 'A rebel with a cause'Beeld Schuim

Sommige mensen gaan met pensioen en dan hangen er slingers in de bedrijfskeuken en de baas houdt een praatje. Jaap Jamin regelt een symposium in Pakhuis de Zwijger over drugs in 2040: genot, preventie & verbod.

Jamin werkte 36 jaar bij de afdeling preventie van Jellinek, dat scheelt wel. Daar streed hij onder meer tegen het stigma op drugs­gebruik. Want de standaardreactie op elke nieuwe drug is: dit vormt een bedreiging voor de samen­leving.

Jamin: "Net zoals het kiesrecht voor vrouwen dat ooit was, en de heupen van Elvis. Honderd jaar drugsbestrijding heeft nauwelijks iets opgeleverd. Maar ik ga me daar niet meer druk over maken."

Zijn slotwoorden: "Wees lief voor elkaar, dan komt het allemaal goed."

De anarchist Jamin - zijn motto is 'Baas in eigen brein' - was niet eenvoudig aan te sturen en dat is mild uitgedrukt. Zijn laatste baas vroeg hem eens voortaan maandelijks te rapporteren. Jasper ten Dam: "Dat viel niet erg goed. Hij zei: 'Als je maar niet denkt dat preventie het zuigmondje van behandeling wordt.' Dat was tijdens ons eerste gesprek."

En uitgerekend voor de man die gevoelloos is voor autoriteit stapt wethouder Sharon Dijksma het podium op. Dijksma: "De vraag is wel een beetje of je hier op zit te wachten."

Het heeft ZKH namelijk behaagt Jamin te benoemen tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje staat hem nog ook.

Tijdens de borrel vertelt Floor van Bakkum over de man waarmee ze zestien jaar samenwerkte, te beginnen in een zolderkamer die blauw stond van de rook, met keiharde acid door de boxen en aan de muur slogans als 'Recht op eigen roes', 'Baas in eigen onderbroek' (dat had met fouilleren te maken) en 'Liever paddothee dan IRT'.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Op een maandagmorgen hadden ze weer eens in beslag genomen drugs opgehaald bij de politie om die te testen. Daar hadden ze een opiumverlof voor. Maar die waren ze vergeten en daarna reden ze ook nog met de fiets door rood.

En kregen een bekeuring.

Belachelijk vond Jamin dat, en dat maakte hij de agent ook volkomen duidelijk. Van Bakkum probeerde hem te kalmeren, uiteraard tevergeefs.

"Je wordt toch liever niet meegenomen naar het bureau met een grote zak drugs op zak."

Jaap Jamin, de man die de gemeenteraad eens meenam naar Sensation White. Die een werkruimte had in een isoleercel. Die alle mogelijke drugs zelf probeerde.

Jamin: "Het staat niet in de arbeidsvoorwaarden, maar het is toch makkelijker als je tijdens voorlichting weet waarover je praat."

Ik snap dat ze die man flink gaan missen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat afscheid Jaap Jamin van Jellinek
Waar Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade
Wie Jaap Jamin, Floor van Bakkum, Tom Compaijen, Wencke de Wildt, Jasper ten Dam, Ton Nabben
Wanneer donderdag 8 november, 16.00 tot 18.15 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans wil ook best zo’n opiumverlof voor sinterklaas

Oud-collega Frans van Eck, Jacqueline Krouwel, ook Jellinek, Dirk Korf (UvA) en opvolger Floor van Bakkum: 'Ik heb acht jaar moeten horen dat hij met pensioen ging' Beeld Schuim
Oud-collega Frans van Eck, Jacqueline Krouwel, ook Jellinek, Dirk Korf (UvA) en opvolger Floor van Bakkum: 'Ik heb acht jaar moeten horen dat hij met pensioen ging'Beeld Schuim
De Jellinekdirectie: Wencke de Wildt en Jasper ten Dam: 'Voor bazen was hij niet heel gevoelig' Beeld Schuim
De Jellinekdirectie: Wencke de Wildt en Jasper ten Dam: 'Voor bazen was hij niet heel gevoelig'Beeld Schuim
Dagvoorzitter Tom Compaijen: 'Tijdens een saai overleg ging hij graag een beetje rellen.' Met onderwijskundige Josien Lekkerkerker Beeld Schuim
Dagvoorzitter Tom Compaijen: 'Tijdens een saai overleg ging hij graag een beetje rellen.' Met onderwijskundige Josien LekkerkerkerBeeld Schuim
Criminoloog Ton Nabben, Ninette van Hasselt (Trimbos instituut) en Natasja Veenboer (Awakenings) Beeld Schuim
Criminoloog Ton Nabben, Ninette van Hasselt (Trimbos instituut) en Natasja Veenboer (Awakenings)Beeld Schuim
Oud-collega en vriend Juan de Roda Husman: 'Een oude hippie, hè.' Met stagiair Jitske Hoogervorst en oud-­collega Bert Molendijk Beeld Schuim
Oud-collega en vriend Juan de Roda Husman: 'Een oude hippie, hè.' Met stagiair Jitske Hoogervorst en oud-­collega Bert MolendijkBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden