Update

Analyse rioolwater: Amsterdam cocaïnewalhalla

Amsterdam en Antwerpen zijn de drugshoofdsteden van Europa. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar drugssporen in het rioolwater, dat vandaag is uitgekomen.

Hiske Versprille
Onderschepte cocaïne in Peru. Foto ter illustratie. Beeld AFP
Onderschepte cocaïne in Peru. Foto ter illustratie.Beeld AFP

Er gaan in Amsterdam grof geschat zo'n dertigduizend lijntjes coke per dag doorheen - veruit de hoogste consumptie per neus, samen met Antwerpen. Bij een gemiddelde straatwaarde van vijftig euro per gram gaat er jaarlijks zo'n 27 miljoen euro in om. Het cocaïnegebruik is in de twee steden mogelijk zo hoog doordat de drugs via de havens Europa worden binnengesmokkeld.

Ook voor cannabis scoort Amsterdam het hoogst en voor xtc steken alle onderzochte Nederlandse steden met kop en schouders boven de anderen uit. Het gebruik van coke en xtc is sowieso veel hoger in West- en Zuid-Europa en lager in Noord en Oost-Europa. Amfetamine (speed) is in Amsterdam minder populair, maar wordt bijvoorbeeld in Eindhoven wel weer veelvuldig genuttigd.

Schiphol
Methamfetamine (chrystal meth) gebruiken Nederlanders helemaal niet, terwijl resten daarvan in Scandinavië en Oost-Europa juist heel veel in het rioolwater voorkomen. De enige Nederlandse plek waar bij een eerder rioolwateronderzoek methamfetamine gevonden werd, is op Schiphol, waarschijnlijk in de urine van reizigers. Daar zijn ook aanwijzingen gevonden dat er een aanzienlijke hoeveelheid pure cocaïne (ongebruikt) door het toilet wordt gespoeld - mogelijk door bolletjesslikkers.

In het onderzoek is duidelijk te zien dat coke en xtc in het weekend veel meer gebruikt worden dan door de week. Cannabis- en speedgebruik zijn constant door de week heen.

Negentien steden
Internationale wetenschappers van onder andere KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein, Niva in Noorwegen en Mario Negri instituut uit Italië, maakten een directe vergelijking van de drugssporen in het afvalwater van negentien Europese steden. Rioolwater epidemiologie, zoals de jonge techniek heet, wordt steeds meer gebruikt om harde cijfers over drugsgebruik te verkrijgen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden