Plus

Analyse: Oostelijke Eilanden frontlinie vuurwapengeweld

De moordaanslag in het buurt­centrum Wittenburg vrijdagavond is een nieuw dieptepunt in het dodelijke geweld in Amsterdam. De laatste jaren zijn daarin al zo vaak jongens van Kattenburg en Wittenburg verwikkeld.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De omgeving van de Grote Wittenburgerstraat was vrijdagavond afgezet Beeld anp
De omgeving van de Grote Wittenburgerstraat was vrijdagavond afgezetBeeld anp

Het nieuwste slachtoffer is de 17-jarige Mohammed Bouchikhi die vrijdagavond rond 19.30 uur in een druk bezocht buurthuis op Wittenburg wordt doodgeschoten door zwaarbewapende mannen met bivakmutsen.

Tegelijkertijd wordt de nét 19-jarige Gianni L. meermaals geraakt - op hem leken de schutters het te hebben gemunt. Dan is er het meisje, een stagiair, dat een schotwond in haar been oploopt.

Op een recente foto poseert de gedode Mohammed in nette kleren, fris gekapt, de handen in de zakken.

Wéér treffen de kogels slachtoffers die niet of nauwelijks meerderjarig zijn, laat staan volwassen. Jonge kinderen zijn getuige. Sommige moeten met de politie mee voor verhoor omdat ze van alles hebben gezien.

Scooter
Het geweld volgt op de schietpartij in november waarbij de pas 19-jarige scholier Ayman Mouyah werd gedood, pal om de hoek op Kattenburg. Drie vrienden raakten gewond. Stom gedoe om een scooter lijkt de aanleiding te zijn.

Natuurlijk, de Oostelijke Eilanden Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg zijn altijd volksbuurten geweest. Natuurlijk, de eilanden waren het terrein van de gewelddadige jongens die Kreidler Ploeg Oost oprichtten waaruit de Hells Angels voortkwamen. Maar hun geweld was niet te vergelijken met het vuurwapen­geweld waarin zo veel jongens en jongemannen uit deze wijken nu zijn verwikkeld.

Een opsomming
Youssef Lkhorf, 28 jaar, was een van de slachtoffers van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt in december 2012. Net zoals een 21-­jarige vriend werd hij op straat af­gemaakt, een andere term past niet. Zijn broer Omar Lkhorf was vervolgens het doelwit van schutters die per ongeluk huisvader Stefan Regalo Eggermont doodschoten in de Conradstraat, aan de rand van de eilanden. Die reed toevallig in een zelfde auto als Lkhorf.

Omar Lkhorf zit inmiddels vast voor het aansturen van zeker twee liquidaties en enkele moordpogingen.

Liquidaties
Vier van Lkhorfs vrienden, vooral afkomstig van de Oostelijke Eilanden, zitten forse straffen uit voor een verijdelde poging een rivaal te liquideren. Een van hen zou ook betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de liquidatie van een crimineel Chahid Yakhlaf in Almere. Die poging mislukte, maar Yakhlaf werd eind 2015 alsnog geliquideerd. Eén verdachte van die moord kwam ook weer vaak op de Oostelijke Eilanden.

Kattenburger Nabil Amzieb liquideerde volgens justitie een rivaal in 2015. Niet lang daarna werd hij vervolgens zelf vermoord, waarna zijn afgesneden hoofd werd achtergelaten voor een waterpijpcafé.

Eind 2016 werd de ook pas 23-jarige Kattenburger Mitchell Janssen geliquideerd in de Colombiaanse stad Medellín. De zoveelste in de lange rij jongens uit Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg die betrokken raakte bij dodelijk vuur­wapengeweld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden