An education ****

null Beeld

Regie: Lone Scherfig
Met: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard

Een zestienjarig schoolmeisje laat zich in het Londen van de jaren zestig verleiden door een man van twee keer haar leeftijd. In veel films zou dat ranzig uitpakken. Maar in het lichtvoetige drama An education zien we de ongelijkwaardige relatie vooral door de ogen van het meisje, dat wel naïef is, maar zeker niet dom.

Eigenlijk is Jenny (Carey Mulligan) niet eens zozeer verliefd op David (Peter Sarsgaard). Zij is vooral bedwelmd door de wereld die deze charmeur haar laat zien. Hij neemt het burgermeisje mee naar concerten, kunstveilingen, nachtclubs en Parijs. Groot is het contrast tussen Jenny's nieuwe bestaan en haar burgerlijke milieu. Niet alleen zet ze zich af tegen haar vader, die als een aandoenlijke sukkelaar wordt neergezet door Alfred Molina. Ook zet ze ineens vraagtekens bij haar jaren gekoesterde ambities om te gaan studeren in Oxford.

De vrouwelijke afgestudeerden die zij kent werken als lerares of schoolhoofd. Is dat het dan waard? Het leven met David is tenminste leuk. Totdat het niet meer leuk is, natuurlijk.

Want An education brengt uiteindelijk wel een bekende moraal. Jenny krijgt een koude douche en moet onder ogen zien dat er geen kortere routes zijn naar een interessant leven. Scenarist Nick Hornby, schrijver van films als High fidelity en About a boy, waarin de mannenrollen domineren, komt tot die conclusie zonder zich in allerlei bochten te wringen. In het goed uitgewerkte karakter van Jenny zit al besloten dat ze vroeg of laat tot inkeer zal komen. Voordat het zover is, leeft Hornby zich uit op geestige dialogen, die tot leven komen dankzij een uitmuntende Britse cast.

Hornby's warme gevoel voor humor valt in goede aarde bij voormalig Dogma-regisseuse Lone Scherfig. De geamuseerd observerende toon uit haar doorbraakfilm Italian for beginners komt ook hier goed tot zijn recht. Van het opzettelijk wiebelige camerawerk uit die film is echter niets terug te vinden in de glamoureuze retrostilering van An education.

De belangrijkste troef van de filmmakers is Carey Mulligan, die vanwege haar innemende verschijning (en opgestoken kapsels) al veelvuldig met Audrey Hepburn is vergeleken. Haar schijnbaar moeiteloze naturel leverde de 24-jarige Engelse pardoes een Oscarnominatie op.(FITZ DE JONG)
Website: An education

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden