Amsterdamspeld voor huisartsen Strikwerda en Otjens

De Amsterdamse huisartsen Peter Paul Strikwerda en Rick Otjens ontvangen donderdag de Amsterdamspeld vanwege hun inzet voor de gezondheid van de bewoners van de wijk Slotermeer en hun grote betrokkenheid bij patiënten met een migratieachtergrond.

Huisartsen Strikwerda en Otjens ontvangen de Amsterdamspeld uit handen van Simone Kukenheim. Beeld anp
Huisartsen Strikwerda en Otjens ontvangen de Amsterdamspeld uit handen van Simone Kukenheim.Beeld anp

Beide huisartsen zetten zich al ruim 35 jaar in voor de patiënten in Slotermeer, zowel op lichamelijk als psychisch vlak. Daarnaast bezochten ze Marokko, Suriname en Turkije om zich beter in te kunnen leven in hun patiënten.

Gezinnen herenigen
Naast hun dagelijks medische zorg hebben de artsen zich ook bekommerd om de persoonlijke situatie van de patienten. Een groot aantal patiënten heeft naast gezondheidsproblemen ook last van bijvoorbeeld schulden, psychische problemen en taalachterstanden.

Ze verstuurden brieven naar advocaten, IND en het gerechtshof om bijvoorbeeld gezinnen te herenigen waarbij een zieke ouder niet in staat was het gezin te verzorgen nadat de partner was uitgezet naar land van herkomst.

Geen vergoeding
Ook hebben de artsen de zorg op zich genomen voor veel patiënten zonder verblijfsdocumenten, zonder hiervoor een vergoeding te vragen of verwachten.

De Amsterdamspeld is bedoeld voor Amsterdammers die zich minimaal vijf jaar op bijzondere wijze en onbetaald hebben ingezet voor de Amsterdamse samenleving op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch gebied. En voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving. De onderscheiding krijgen ze uit handen van loco-burgemeester Simone Kukenheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden