Amsterdamse zware crimineel Naoufal F. gearresteerd in Dublin

De Amsterdamse crimineel Naoufal F. (35), die een belangrijke rol wordt toegedicht bij liquidaties van Amsterdamse criminelen, is gearresteerd in Dublin. Hij werd vorige week onverwacht aangetroffen in een woning die volgens de recherche gebruikt werd door hoofdrolspelers in een onderwereldoorlog tussen Ierse bendes.

Politie onderzoekt een auto in de Schaepmanstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, de dag nadat er in de buurt op verschillende plekken geschoten werd. Beeld anp
Politie onderzoekt een auto in de Schaepmanstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, de dag nadat er in de buurt op verschillende plekken geschoten werd.Beeld anp

Naoufal F., die in het milieu Noffel wordt genoemd, had twee valse identiteitsbewijzen bij zich, een Nederlands paspoort en een Belgische identiteitskaart. Hij identificeerde zich met een paspoort op naam van ene Omar.

Na contact met de Nederlandse opsporingsdiensten en nadat zijn vingerafdrukken naar Interpol waren gestuurd, bleek F.'s ware identiteit. Hij is vrijdag voorgeleid aan een Ierse rechter en blijft nog zeker één week in de cel.

Kinahan-clan
De afdeling zware criminaliteit van de An Garda Siochana, de Ierse nationale recherche, onderzoekt de banden van Naoufal F. met de bende die de woning gebruikte waar hij is aangetroffen.

Het gaat om de beruchte Kinahan-clan, geleid door Daniël en Christopher 'Christy' Kinahan, alias The Dapper Don. Hun groepering opereert behalve vanuit Ierland voornamelijk vanuit Zuid-Spanje.

De opsporingsdiensten beschouwen de organisatie als één van de grootste Europese spelers in de wereldwijde drugshandel, met bovendien grote belangen in onder meer de Braziliaanse toeristenindustrie.

Bloedige bendeoorlog
De Kinahan-clan is verwikkeld in een bloedige bendeoorlog met de rivaliserende groepering rond de familie Hutch. Uit beide kampen zijn recent belangrijke spelers geliquideerd, zowel in Ierland als in Zuid-Spanje.

Een schietpartij waarbij in februari een lid van de Kinahan-clan met automatische wapens werd doodgeschoten in het Regency Hotel in Dublin - tijdens een weging voor een bokstoernooi - was de katalysator van nieuw geweld. Sindsdien zijn in Ierland alweer zeker drie doden gevallen in het conflict.

De recherche deed vorige week invallen in een reeks panden van sleutelspelers uit Kinahan-clan. Overigens wordt ook de liquidatie van de beruchte Amsterdamse drugshandelaar Samir Bouyakhrichan met die vete in verband gebracht.

Hij opereerde al jaren vanuit Zuid-Spanje en Doebai.

Scarface
Bouyakhrichan uit Amsterdam-West (1979), in het milieu bekend als Scarface, werd in de nacht van 27 op 28 augustus 2014 geliquideerd in een bar vlakbij Marbella - waar hij op papier eigenaar was van een bedrijf in onroerend goed.

In de Amsterdamse onderwereld werd Naoufal F. overigens al snel genoemd als mogelijke betrokkene bij de liquidatie van Bouyakhrichan, maar hij is daarvoor niet gearresteerd.

Naoufal F. wordt als gezegd met meer liquidaties van Amsterdamse criminelen in verband gebracht. Justitie had hem ook formeel beschuldigd van betrokkenheid bij de wildschietpartij in de Staatsliedenbuurt waarbij eind 2012 twee jonge Amsterdamse criminelen zijn geliquideerd, een derde kon ontkomen en twee motoragenten met zware wapens zijn beschoten.

Moordonderzoeken
Justitie had te weinig bewijs om hem voor de rechter te brengen. Behalve het bezitten van twee legitimatiebewijzen en het gebruiken van het valse paspoort om zich tegenover de politie te legitimeren, worden Naoufal F. nog het bezit van een beetje cannabis en het illegaal binnenkomen van Ierland ten laste gelegd.

De recherche bekijkt nog of hem het witwassen is aan te rekenen omdat in het appartement waar hij werd aangetroffen geld en dure spullen lagen. Zo lagen er drie horloges die samen meer dan 80.000 euro waard zijn, een ipad en zes mobiele telefoons.

De komende weken moet blijken of hij ook in moordonderzoeken kan worden betrokken. Advocaat Inez Weski van Naoufal F. laat weten nog geen mededelingen te kunnen doen over de zaak.

Lees ook: Vier vragen over de gewelddadige vete in de Amsterdamse onderwereld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden