Amsterdamse zorgwethouder haalt uit naar staatssecretaris

Wethouder Eric van der Burg (Zorg) is boos op staatssecretaris Martin van Rijn. Gemeenten moeten bezuinigen op huishoudelijke hulp, maar krijgen hiervoor niet de mogelijkheden. En nu draait de rechter alles terug. "We zitten klem."

Eric van der BurgBeeld ANP

Van der Burg wist dat de uitspraak van de bestuursrechter over kortingen op de huishoudelijke hulp eraan kwam, maar dat die zo fors zou zijn, overviel hem wel. "Het is een grote nederlaag voor alle gemeenten," zegt hij. "Game, set and match."

De hoogste bestuursrechter maakte woensdag kortingen op huishoudelijke hulp ongedaan; gemeenten moeten die beter onderbouwen. Ook moeten zij passende hulp bieden als dat nodig is, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Amsterdam was geen partij in deze zaak, maar de uitspraak heeft wel consequenties voor de gemeente, die ook heeft gekort op huishoudelijke hulp. Dit is ingegeven door de opdracht van de staatssecretaris om veertig procent te bezuinigen.

De rechter schrapte de korting op de huishoudelijke hulp van de mensen die naar de rechter zijn gestapt. Mogen kwetsbare Amsterdammers verwachten dat bij hen de teruggang in uren ook vervalt?

"Nee. Onze juristen bekijken nu hoe we met deze uitspraak moeten omgaan. Dat doen we in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de staatssecretaris. Hoe dan ook, de bezuiniging van veertig procent blijft in stand. Maar de manier waarop gemeenten en ook wij die bezuiniging hebben doorgevoerd, mag niet van de rechter. De korting blijft, alleen moeten we wel kijken naar een andere manier."

Zit de gemeente klem?

"Zo kun je dat wel stellen, ja. Van Rijn heeft tegen gemeenten gezegd dat wij moeten bezuinigen, maar ook dat de rechten van cliënten behouden moeten blijven. We moeten minder uitgeven, maar mogen niets anders doen, zoiets. Dat gaat natuurlijk niet. Het is van tweeën een; of we bezuinigen en gaan over tot aanpassingen, of we bezuinigen niet en houden alles hetzelfde.

Van Rijn zei in reactie op de uitspraak dat hij erop toe gaat zien dat gemeenten zich voortaan aan de regels houden. "Voor desbetreffende wethouders zit er maar een ding op: houd je aan de wet," zei hij. Daarmee richtte hij zich ook op u.

"Dat is een domme uitspraak van de staatssecretaris. Een gemeente moet zich altijd aan de wet houden. Hij gaat voorbij aan het probleem dat hij zelf heeft gecreëerd; wij moeten bezuinigen zonder instrumenten. Hij gooit het probleem over de schutting.

Gemeenten hebben de rechtszaak verloren, maar de staatssecretaris is teruggefloten, zo zie ik het. Nee, ik ga nog geen boze brieven schrijven naar de staatssecretaris. We moeten nu kijken hoe we verder gaan, scheldpartijen bewaar ik voor al we daar niet uitkomen. "

Maureen van der Pligt van FNV Zorg zei gisteren in deze krant dat ze de gemeente aansprakelijk stelt voor schade die cliënten hebben geleden door onterechte kortingen op hun huishoudelijke hulp. Wat vindt u daarvan?

"Bijzonder. Ik heb de interpretatie van FNV gehoord, maar de gemeente deelt de interpretatie van de vakbond lang niet altijd. Ik vind het zeker een vreemde opmerking uit de mond van Van der Pligt, die als voormalig SP-raadslid een van de architecten is van het huidige coalitieakkoord. Zij zou verantwoordelijkheid moeten nemen voor het beleid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden