Amsterdamse zorgbestuurders verdienen te veel

Bestuurders van ziekenhuizen in Amsterdam en omstreken verdienen veel meer dan de wettelijke norm. Zij moeten de komende jaren veel salaris inleveren. Dit kan oplopen tot meer dan een ton per jaar.

Michiel Couzy
Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, verdient van alle zorgbestuurders het meest: 333.704 euro. Beeld anp
Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, verdient van alle zorgbestuurders het meest: 333.704 euro.Beeld anp

Dit blijkt uit de jaarverslagen over 2013 van de ziekenhuizen in Amsterdam, Amstelveen, Purmerend en Haarlem. De wettelijke norm voor 2014 bedraagt 230.474 euro, ongeveer gelijk aan het salaris van de minister-president.

Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, verdient het meest: 333.704 euro, inclusief pensioenbijdrage. Ook de bazen van het Sint Lucas Andreas en OLVG, Slotervaartziekenhuis, Amstelland, Waterlandziekenhuis en Kennemer Gasthuis zitten boven de norm.

Alleen Edwin van der Meer (179.448 euro) van het BovenIJ ziekenhuis in Noord en Wouter Bos van het VUmc (229.319 euro) zitten op of onder de wettelijke norm. Bos had geen andere keuze; hij trad in dienst na de invoering van de norm in 2013. Zijn collega-bestuurder Wim Stalman van VUmc zit wel boven het salarisplafond.

Jellinek
Ook elders in de Amsterdamse zorg verdienen bestuurders veel meer dan de norm. Eelco Damen van Cordaan krijgt, alles inclusief, 307.064 euro. Jeroen Muller van Arkin, de organisatie achter onder andere Jellinek, verdient bijna drie ton.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil de salarisnorm vanaf volgend jaar geleidelijk terugbrengen tot ruim 169.000 euro, ofwel het ministerssalaris. Deze verlaging leidt tot verzet van de zorgbestuurders. In brieven protesteren ze tegen bemoeienis van de politiek met de salarissen. Ze wijzen er ook op dat zorgbestuurders in enkele gevallen minder gaan verdienen dan ondergeschikten. Zo verdienen ruim veertig medisch specialisten van het VUmc en nog eens ruim veertig van het AMC meer dan de norm.

Lees vandaag (4-9) meer in Het Parool: Zorgdirecteur moet eraan geloven. De salarissen van zorgbestuurders in 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden