Amsterdamse zoekt nierdonor via Facebook

Via Facebook zoekt Petra de Weij (48) uit de Amsterdamse wijk Geuzenveld een nierdonor. Al twee keer eerder vond ze op deze manier een mogelijke donor, maar beiden haakten af.

Petra de Weij staat op een donorlijst, maar het kan nog jaren duren voordat ze een nieuwe nier krijgt Beeld eigen foto
Petra de Weij staat op een donorlijst, maar het kan nog jaren duren voordat ze een nieuwe nier krijgtBeeld eigen foto

De Weij kreeg last van falende nieren nadat ze na een traumatische ervaring het huis niet meer uit durfde. 'Ik zat altijd thuis, werd steeds dikker, mijn bloeddruk ging omhoog en mijn nieren gingen dus achteruit. Op dit moment functioneren mijn nieren nog maar voor zes, zeven procent.' De Weij moet daarom twee keer per week vier uur lang aan de dialyse.

Via Facebook kwam ze in contact met mensen die hun nier aan haar wilden afstaan, maar tot een transplantatie kwam het nog niet. De Weij: 'De eerste die zich meldde was iemand waar ik vroeger al mee omging. Via Facebook had ik nog contact met haar. Zij leek het echt te willen. Ze ging mee naar het ziekenhuis en toen de artsen vroegen of ze dit echt wilde en of haar familie en vrienden ook achter de beslissing stonden, zei ze ja. Maar die avond belde ze me op om te zeggen dat het toch niet ging doen.' Ook een volgende via Facebook gevonden donor haakte af.

Toch blijft Petra het proberen. 'Ik sta wel op een lijst, maar het kan nog vier jaar duren voordat ik op die manier een nier krijg.' Gisteren plaatste ze daarom een oproep in de Facebookgroep Amsterdam Durft te Vragen. Dat leverde een hoop sympathie en advies op, maar nog niemand bood haar een nier aan.

Niet verboden
Het zoeken naar een nierdonor onder onbekenden is opmerkelijk, maar niet nieuw. Vorig jaar vond een Almeerse man na een oproep op Facebook naar eigen zeggen veertig wildvreemden die hem spontaan aan nier aanboden. Een aantal jaar geleden werden door de SP Kamervragen gesteld nadat Adrie de Graaf (toen 63 jaar) uit Putten via advertenties in onder andere Telegraaf op zoek ging naar een donor - en die vond.

Een verbod op dat soort oproepen vond Ab Klink, destijds minister van Volksgezondheid, niet nodig. 'Het is strafbaar om een vergoeding aan te bieden voor het ontvangen van een orgaan. Zolang daarvan geen sprake is, is het zoeken naar een levende donor geoorloofd', aldus Klink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden