Amsterdamse ziekenhuizen bedenken dementiebehandeling voor allochtonen

De eerste generatie immigranten heeft bij (beginnende) dementie een andere behandeling nodig dan autochtonen. Specialisten van het Slotervaartziekenhuis en het AMC hebben die bedacht.

Archiefbeeld.Beeld anp

In een plaatje van een tennisbal zien eerstegeneratieallochtonen nog wel eens een citroen. Kwestie van cultuurverschillen. Om erachter te komen in hoeverre zij nog functioneren, kun je Turkse of Marokkaanse ouderen beter vragen een waterpijp schoon te maken of schoenen te poetsen dan een tosti te bakken of koffie te zetten - want wat voor autochtonen een gangbare dagelijkse handeling is, is voor veel allochtonen een ongewone opgave. Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix kennen veel allochtone ouderen wel, maar vragen naar Juliana en Emma heeft bij hen minder zin dan bij de meeste autochtone ouderen.

Kleinigheidjes
Het zijn kleinigheidjes, maar kleinigheidjes kunnen van groot belang zijn bij het stellen van een diagnose bij dementerende ouderen. Bovendien rust op geestesziekten in veel culturen een taboe.
Daarom hebben de geriaters, ergotherapeuten en neuropsychologen van het Slotervaartziekenhuis en het AMC aparte methoden ontwikkeld om bij migranten vast te stellen in hoeverre hun brein achteruitgaat.

Het Slotervaartziekenhuis heeft naast de polikliniek voor autochtone dementerenden een poli voor migranten opgezet waar drie, vier patiënten per week worden onderzocht. Met het AMC heeft het ziekenhuis een programma ontwikkeld om dementie onder migranten beter te kunnen vaststellen: de Symboltest. In die methode spreekt de computer de te testen persoon toe in de eigen taal. Omdat veel ouderen uit de eerste generatie migranten analfabeet zijn, vraagt de computerstem ze symbolen aan te wijzen (een zon of maan; een auto, bus of fiets).

Taalarm
'We werken zo taalarm mogelijk, om misverstanden te voorkomen,' zegt klinisch geriater Jos van Campen, hoofd van de afdeling geriatrie van het Slotervaartziekenhuis. Met hoogleraar neuropsychologie Ben Schmand van de UvA, neuropsychologen Miriam Goudsmit en Özgül Uysal en geriater Juliette Parlevliet heeft hij vooral in de avonduren de methoden ontwikkeld waarmee migranten beter zijn te diagnosticeren.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden