Amsterdamse woningverkopers laten Open Huizen Dag voorbijgaan

Het aantal deelnemende woningen aan de NVM Open Huizen Dag is drastisch afgenomen. Zaterdag doen er in de regio Amsterdam 268 te koop staande huizen mee.

Nina Rijnierse
'Het aanbod in Amsterdam is ongelofelijk laag,' stelt MVA-voorzitter Sven Heinen. Beeld anp
'Het aanbod in Amsterdam is ongelofelijk laag,' stelt MVA-voorzitter Sven Heinen.Beeld anp

In de crisis waren appeltaarten niet aan te slepen tijdens Open Huizen Dag. Ze stonden te geuren, om maar zoveel mogelijk geinteresseerden over de drempel van een moeilijk te verkopen huis te trekken.

Maar dat is door de overspannen huizenmarkt in Amsterdam niet meer nodig. Slechts 8,5 procent van het totaal aantal woningen dat in de hoofdstad te koop staat doet deze keer mee aan de openhuizendag. De trend van vorig jaar zet dus door, al konden geinteresseerden toen nog langs 415 koopwoningen hun route uitstippelen.

In de rij
Ook landelijk is een afname zichtbaar. Vorig jaar waren er nog 37.000 Nederlandse deelnemers, tegenover 22.000 dit jaar. De cijfers weerspiegelen de steeds verder aantrekkende woningmarkt. Daardoor is ook het aanbod aan huizen dat te koop staat fors afgenomen.

Organisator NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) zegt de indruk te hebben dat de populariteit van het halfjaarlijkse evenement relatief groot blijft. Op de vorige editie kwamen meer dan 100.000 belangstellenden af. Er waren zelfs huizen waar kijkers in de rij moesten staan om binnen te komen.

Die drukte is volgens makelaar Edwin Brockhoff van Brockhoff Makelaars juist een van de redenen van het geringe Amsterdamse aanbod morgen.

"Huizenbezitters zijn op de Open Huizen Dag zelf gastheer of -vrouw. Het is voor Amsterdammers gewoonweg niet te doen als alle geïnteresseerden tegelijk langskomen. Die drukte kunnen ze helemaal niet aan."

Op ontdekkingstocht
Dat stelt ook Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. "Het aanbod in Amsterdam is ongelooflijk laag. Open Huizen Dag kan nu niet meer ingezet worden voor waar het in 2009 oorspronkelijk is uitgevonden. We zitten nu in een stadium waarin mensen zeggen: 'Open Huis? Mankeert er wat aan ofzo?'"

Amsterdammers die op zoek zijn naar een koophuis, doen er zaterdag goed aan op ontdekkingstocht in de regio te gaan, stelt Brockhoff. "Bij de vorige Open Huizen Dag stonden er in het dorp Mijdrecht evenveel eengezinswoningen te koop als in heel Amsterdam. En pioniers worden beloond: wie als eerst komt kijken, loopt de kans nog een goedkoop huis te scoren voordat ook daar de markt aantrekt."

Zaterdag kun je terecht bij 47 Mijdrechtse koopwoningen terecht (30 procent van het totale koopaanbod), 60 in Amstelveen (15 procent), 75 in Haarlem (11 procent), 34 in Aalsmeer (17 procent) en 16 in Abcoude (25 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden