Amsterdamse woningmarkt in handen van het grote geld

Ruim twintig particulieren hebben meer dan honderd huizen of bedrijfspanden in de stad, de grootste vastgoedbezitter beheert zelfs meer dan 500 adressen.

Michiel Couzy en Maarten van Dun
null Beeld ANP
Beeld ANP

Uit onderzoek van Het Parool blijkt dat rijke ondernemers, vermogende families, huisjesmelkers en professionele beleggers, Wallenkoningen, investeerders namens pensioenfondsen en een lid van de koninklijke familie flink handelen op de Amsterdamse woningmarkt, aangetrokken door de almaar stijgende huizenprijzen.

Diverse bv's beheren honderden en soms zelfs duizenden adressen in de stad. Dit heeft grote gevolgen voor de prijzen en roept de vraag op: van wie is de stad?

Het Parool heeft het onderzoek naar de grote vastgoedeigenaren in Amsterdam gebaseerd op openbare informatie van het Kadaster. Inmiddels is een op de acht woningen in Amsterdam opgekocht door beleggers, die deze woningen, veelal opgedeeld in kleinere appartementen, weer verhuren.

Dit fenomeen, buy-to-let, heeft grote gevolgen voor Amsterdam. Volgens stadsgeograaf Cody Hochstenbach aan de UvA prijzen beleggers particulieren die een huis willen kopen uit de markt. Bovendien leidt grootschalige verhuur tot veel verhuizingen en minder samenhang in buurten.

Maximaliseren
De Amsterdamse gemeenteraad maakt zich grote zorgen om buy-to-let en heeft om onderzoek en maatregelen gevraagd. "In Amsterdam is momenteel veel geld te verdienen. Daar is op zich niets op tegen, maar wel als dat ten koste gaat van de stad," aldus Marjolein Moorman (PvdA). Rutger Groot Wassink (GroenLinks) spreekt van een 'onwenselijke ontwikkeling' waarbij 'de stad meer en meer een bolwerk wordt voor mensen met kapitaal.'

Reinier van Dantzig (D66) heeft op zich niets tegen particulier huizenbezit, dat in zijn ogen goed kan zijn voor de economie. Hij vreest wel dat de huurwoningen die hiermee ontstaan, onbetaalbaar zijn voor middeninkomens. Hij wil onderzoeken of het mogelijk is de huren te maximaliseren. Wethouder Laurens Ivens zegt dat de opkomst van investeerders op de Amsterdamse woningmarkt 'heel ongewenste effecten heeft'. Hij komt begin volgend jaar met maatregelen.

Lees ook: Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt en Groeiende ongelijkheid op de woningmarkt: van wie is deze stad eigenlijk?

100+ adressen

21 personen hebben meer dan honderd Amsterdamse adressen in privébezit:

- Johannes Cornelis Martinus Veldhuijzen (57 jaar) - 512 adressen
- Johannes Rappange (87) - 449
- Marianne Allegonda Pon (71) - 393
- Alphonsus Petrus van Eijsden (69) - 269
- Dick van de Oudeweetering (63) - 268
- Hendrikus Wouter van Driel (63) - 245
- Gerrit van de Poppe (83) - 208
- Nicolaas Petrus Johannes Sandmann (71)- 207
- Berend Boersema (45) - 206
- Harrie van Zijl (82) - 185
- Boris Otte (47) - 176
- Elisabeth Geertruida Dijkhuis (83) - 171
- Robbert Paul Rappange (54) - 135
- Pieter Maarten Feenstra (60) - 131
- Maarten Post (77) - 108
- Leonardus Maria de Lange (73) - 106
- Adrianus Gijsbertus van Riet (82) - 103
- Robert Gerald Henry van Tuin (71) - 102
- Zijne Hoogheid Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje-Nassau, van Vollenhoven (47) - 102
- Anthonie Mans (51) - 101

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden