Amsterdamse wethouder Buyne treedt af

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Hennah Buyne (Werk en Inkomen, Educatie, Jeugd, Diversiteit en Grote Steden Beleid) legt per direct haar functie neer.Hennah Buyne - Foto ANPZe heeft dat zondag bekendgemaakt. Buyne voelt zich te zeer beschadigd door de recente commotie over een lesbrief die onderwerpen als vrijheid van meningsuiting bespreekbaar moet maken onder scholieren.

Een passage die waarschuwde voor politici die aan populariteit willen winnen door bepaalde bevolkingsgroepen zwart te maken, veroorzaakte veel ophef. De PVV van Geert Wilders meende dat de tekst over die partij ging. Buyne ontkende een maand geleden tegenover de gemeenteraad zich inhoudelijk met de brief te hebben bemoeid, maar kwam daar een week later op terug. Ze liet weten het boekje wel degelijk persoonlijk te hebben laten aanpassen.

Hoewel een vorige week door de VVD ingediende motie van afkeuring tegen Buyne geen meerderheid haalde, heeft zij toch besloten op te stappen. ''Mijn integriteit werd ter discussie gesteld. Dat is een verwijt dat mij in het hart heeft geraakt. De suggestie dat ik moedwillig en doelbewust de raad zou hebben misleid, is een grove leugen.''

Ze gaf verder aan dat zij zich in het algemeen te weinig door de gemeenteraad gesteund voelde. ''Mijn doelen, motivatie en plannen zijn onvoldoende doorgedrongen. Zo ontstond een spanningsveld tussen mijn missie voor de stad en mijn draagvlak in de raad. En gezien mijn karakter en bestuursstijl zou dat spanningsveld gemakkelijk kunnen voortduren.''

Wethouder Lodewijk Asscher (Financiën, PvdA) liet namens het stadsbestuur weten het aftreden van Buyne ''ontzettend jammer en betreurenswaardig te vinden''. ''De stad is haar veel dank verschuldigd voor de inzet die zij het afgelopen jaar heeft getoond.'' Volgens hem is nog niet bekend wie haar gaat opvolgen.

Voorzitter Judith Sargentini van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad liet weten ''respect voor de beslissing van Buyne'' te hebben, maar haar aftreden ''wel verdrietig'' te vinden. Eric van der Burg van de VVD sprak van een ''goed besluit'' en zei dat het ''terecht'' is dat de wethouder is opgestapt.

Buyne volgde nog maar een jaar geleden Ahmed Aboutaleb op, die staatssecretaris van Sociale Zaken werd. Voordat ze wethouder werd, was ze dertig jaar werkzaam in de rechterlijke macht, onder meer als rechter in Groningen en Amsterdam en als raadsheer bij het gerechtshof in Arnhem. De in Paramaribo geboren Buyne zit in het presidium van de PvdA. (ANP)Zie ook:

Hennah Buyne mag blijven 13-03-2008

Gemeenteraad tikt wethouder op vingers over lesbrief 12-03-2008

Motie van afkeuring tegen Buyne 07-03-2008

Buyne wist wel van brief 21-02-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden