Amsterdamse werkgevers halen neus op voor mbo'ers

In Amsterdam groeit de werkgelegenheid snel en toch blijven ouderen en lageropgeleiden langs de kant staan. Werkgevers stellen hier hoge eisen. Veel mbo-diploma's worden al te min geacht.

De Amsterdamse arbeidsmarkt draait op volle toeren: het aantal vacatures piekt tot boven de tienduizend per maand en voor volgend jaar verwacht het UWV 3 procent meer banen.

Daarmee groeit de werkgelegenheid in en om Amsterdam bijna twee keer zo snel als in heel Nederland. Landelijk voorspelt het UWV 1,8 procent meer arbeidsplaatsen voor 2018.

En toch stemt een maandag verschenen UWV-rapport over de arbeidsmarkt van Groot-Amsterdam somber. Grote groepen gaat het uitzonderlijk goed, schrijft het UWV. Maar ondanks de schreeuwende behoefte aan personeel zullen veel laagopgeleiden, 55-plussers en mensen met een arbeidsbeperking niet meeprofiteren.

Als ze al werk vinden, dan blijven ze veelal hangen in flexibele baantjes die weinig zekerheid geven.

Meer in het nadeel
Tenminste een deel van de verklaring wordt gezocht in de hoge eisen die werkgevers in deze regio stellen.

Toch al kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt zijn in Amsterdam meer in het nadeel dan in de rest van het land. Ook is hun achterstand groter dan een jaar of tien geleden.

Terwijl de startkwalificatie (een havo-diploma of een opleiding op mbo-2-niveau) landelijk geldt als voldoende om structureel aan werk te komen, blijkt in Amsterdam zelfs mbo-3 vaak niet genoeg, ook voor werk zonder formele functie-eisen zoals bediening in de horeca.

Engels als 'tweede voertaal'
De Amsterdamse consument is veeleisend en daarom leggen werkgevers de lat hier hoger, zo verklaren de onderzoekers dat. Personeel moet hier klantgericht en proactief zijn.

Ook worden hogere eisen gesteld aan hun probleemoplossend vermogen, communicatieve en digitale vaardigheden. "Het is een internationale stad. Engels is hier bijna een soort voertaal. Je moet hier taalvaardig en mondig zijn," zegt directeur Ton Druijf van UWV Groot-Amsterdam.

3%

Voor volgend jaar verwacht het UWV 3 procent meer banen in Amsterdam. Landelijk ligt dit percentage op 1,8.

"Als je daarin wilt investeren, gaat het soms zelfs om het oplossen van laaggeletterdheid. Het is aan de gemeente om dit soort basisvaardigheden bij te spijkeren. Wel willen we met de werkgevers kritisch kijken of die hoge eisen altijd nodig zijn. Je kunt ook denken aan job­ carving, het opsplitsen van werkzaamheden in verschillende functies."

Verdringing door studenten
Ook verdringing door hogeropgeleiden speelt een rol, door forensen en studenten met een bijbaan. In een deze zomer verschenen vergelijking met andere steden vol hoogopgeleiden van sociologisch advies­bureau Blaauwberg werd zelfs gewaarschuwd dat kwetsbare groepen buiten Amsterdam meer kans op werk maken.

De kloof wordt groter, concludeerde Blaauwberg. Een harde kern, het granieten bestand van bijstandsgerechtigden en arbeidsgehan­dicapten, raakt steeds geïsoleerder in de stad. De kans dat zij in Amsterdam nog vast of blijvend werk vinden, wordt kleiner. Die harde kern ziet Blaauwberg bovendien groeien in de toekomst.

Het ontbreekt deze kwetsbare groepen op de Amsterdamse arbeidsmarkt ook aan perspectief, schrijft ook het UWV. Behalve dat ze geen passend werk vinden, maken ze ook weinig kans op een woning in het volle, dure Amsterdam. Het ontbreekt ze zelfs aan rolmodellen, omdat de middenklasse wél de stad verlaat.

Lees de reactie van wethouder Vliegenthart: 'Grote tweedeling in werk en wonen'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden