Plus

Amsterdamse vwo-scholen opnieuw razend populair

De zelfstandige vwo-scholen zijn ook dit jaar weer ongekend populair. Alle scholen hebben komend schooljaar vijf eerste klassen gevuld, het Amsterdams Lyceum en het Cygnus zelfs zes.

Het Amsterdams Lyceum Beeld Google Streetview
Het Amsterdams LyceumBeeld Google Streetview

Na de zomer starten op het Amsterdams Lyceum 180 eersteklassers. Het Cygnus volgt op de voet met 175. De andere gymnasia hebben vijf klassen kunnen vullen: het Ignatius plaatste 151 leerlingen, het Hyperion, Barlaeus en Vossius verwelkomen er alle drie 146. Naar het 4de gaan 143 gymnasiasten.

Het is te kort door de bocht om te stellen dat het Amsterdams Lyceum dus de populairste school is. Van alle bovengenoemde scholen is de maximale plaatsingscapaciteit bereikt.

De gebouwen zijn vol, je kunt niet zomaar een extra klas bijbouwen. Voor een populariteitsindex zou je alle reservelijsten in kaart moeten brengen, en die exacte cijfers zijn er nog niet.

Lotingssysteem
Harold Tennekes, rector van het Amsterdams Lyceum, meldt dat zijn school voor 199 kinderen de eerste keus was. Binnen dit lotingssysteem, dat erop gericht is zo veel mogelijk kinderen binnen hun top vijf te plaatsen, betekent dat niet dat alle 180 geplaatste kinderen het Amsterdams op 1 hadden staan: dat geldt voor 154 van hen. Het Hyperion schat dat 222 kinderen hun school op 1 hadden staan. Andere scholen geven of weten die cijfers niet.

Een keerzijde van deze populariteit: de klassen op deze scholen zijn heel, heel vol. Veel groepen zullen bestaan uit 28, 29 of zelfs 30 leerlingen. Dat heeft te maken met de plaatsingsgarantie die dit jaar was afgegeven.

Elk kind dat een volledige lijst had ingeleverd, kreeg gegarandeerd een school van zijn of haar voorkeur. Om dat mogelijk te maken, is bij sommige scholen de capaciteit met maximaal 4 procent verhoogd: het spreekwoordelijke 'stoeltjes bijzetten'. Grotere klassen dus, maar meer ingelote kinderen.

Tweede ronde
De uitslag van de loting werd vorige week donderdag bekendgemaakt. 98 procent van de groepachters kwam terecht op een plek binnen zijn of haar top vijf. Afgelopen donderdag hebben 98 kinderen meegedaan aan de tweede ronde, en meegeloot voor een van de scholen die nog ruimte hadden.

Die tweede ronde is, binnen die beperking van de beschikbare scholen, goed verlopen, aldus de Osvo, de koepel van schoolbesturen. De meeste kinderen kwamen terecht op hun nieuwe 'eerste' plek.

Lees ook: Deze kinderen uit groep 8 weten al naar welke school ze gaan

Andere scholen

Ook andere scholen waren zeer populair. Zo verwelkomt het Spinoza Lyceum, verdeeld over de verschillende niveaus, 230 kinderen. Voor alle klassen zijn wachtlijsten.

Bijzonder: het pas drie jaar oude Spinoza20First heeft dit jaar voor het eerst de gehoopte 150 inschrijvingen gehaald. Uiteindelijk zijn er zelfs 156 leerlingen geplaatst.

"Bij Spinoza 20First is het daltonconcept heel ver doorgevoerd," zegt bestuurder Jan Paul Beekman. "Leraren en kinderen zijn samen eigenaar van het leerproces, er is veel persoonlijke coaching. Ik denk dat wij dat heel goed doen."

Een andere opvallende stijger is het Metis Montessori Lyceum, ook een vrij jonge school. Er zijn 180 havo-vwo-leerlingen geplaatst, 54 mavo-leerlingen. Vooral het technasium en de programmeerklas waren grote trekkers.

IJburg II en Cartesius II werden dit jaar geplaagd door verhuisperikelen. Deze scholen willen het aantal inschrijvingen niet openbaar maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden