Update

Amsterdamse VVD-wethouder tegen coalitie PVV

VVD-er Eric van der Burg. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - De Amsterdamse VVD-leider en wethouder Eric van der Burg is tegen de samenwerking die zijn partij zoekt met de PVV voor een minderheidsregering. Daarmee doorbreekt hij - heel even - de omerta waaraan vrijwel alle actieve VVD-politici zich houden.

Het hoofdbestuur heeft het partijkader meerdere keren via een interne website gemaand zich te onthouden van commentaar op de formatie, in afwachting van een akkoord. Daaraan geeft iedereen gevolg, met uitzondering van oudgedienden als Frans Weisglas en Joris Voorhoeve, die tegen samenwerking met Geert Wilders zijn. Het is geen geheim dat Van der Burg het met hen eens is. Direct na de verkiezingen bepleitte hij een kabinet van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Sindsdien hield hij zijn mond over de formatie, ook daartoe uitgedaagd in deze krant. Partijgenoot en collegawethouder Eric Wiebes volgt dezelfde lijn en weigert iets te zeggen over de PVV.

Maar gisteren doorbrak Van der Burg zijn stilzwijgen op AT5. ''Ik ben geen voorstander van samenwerking met de PVV,'' zei hij, want die partij 'bezigt teksten over grote delen van Nederland en Amsterdam die ik niet vind kunnen'. Daarna weigerde hij verzoeken om toelichting. Onduidelijk is of zijn hernieuwde zwijgzaamheid gevolg is van een boze reactie van de VVD-top in Den Haag.

Vanuit zijn raadsfractie krijgt Van der Burg geen bijval. Vicefractievoorzitter Marja Ruigrok, representant van de linkervleugel, weigert commentaar op de formatie. Fractiegenoot Werner Toonk vindt samenwerking met de PVV gezien de verkiezingsuitslag logisch. Datzelfde vindt oud-wethouder Geert Dales. Fractieleider Robert Flos heeft een eerste voorkeur voor een kabinet met CDA, D66 en GroenLinks. ''Maar ik kan goed leven met het rechtse kabinet dat er lijkt te komen.'' Senator Edward Asscher houdt kritiek op de PVV achter de kiezen: ''Ik kan me voorstellen dat er liberalen zijn die, in tegenstelling tot veel conservatieven in de partij, bedenkingen hebben. Als senator vorm ik pas mijn oordeel als het akkoord er ligt.'' (HET PAROOL)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden