Amsterdamse vuilnismannen voeren actie voor 'centen'

In Amsterdam hebben de reinigingsdiensten in vijf stadsdelen het werk woensdag voor 24 uur neergelegd. Foto ANP Beeld
In Amsterdam hebben de reinigingsdiensten in vijf stadsdelen het werk woensdag voor 24 uur neergelegd. Foto ANP

AMSTERDAM - Een oorverdovend kabaal klonk woensdag bij het Amsterdamse stadhuis. Enkele tientallen stakende vuilnismannen trommelden op emmers, alsof hun leven ervan afhing. ''Wij willen centen zien'', scandeerden ze.

Die centen kon wethouder Marijke Vos (personeel en organisatie), die voor de gelegenheid was opgetrommeld, niet beloven. ''Ik snap heel goed dat jullie teleurgesteld zijn. Maar we zitten in een heel moeilijk parket. We hebben een hele dikke economische crisis en moeten ervoor zorgen dat we mensen aan het werk houden. We kunnen jullie niet meer bieden dan 1 procent incidenteel.''

De woorden van de wethouder vielen niet in goede aarde bij de stakers. ''Hoe kunnen wij nu inleveren met het salaris dat we hebben'', riep een actievoerder. Hij doelde daarmee op het voorstel van het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders, dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) in een brief heeft gevraagd ook de nullijn te handhaven voor het stadsbestuur. ''Vos heeft makkelijk praten, want zij heeft aangegeven dat ze na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer beschikbaar is'', aldus een ander. De wethouder kreeg een fles azijn, vanwege 'het zure bod' en een leeg blik met daarin een gleuf om een goed bod in te doen.

Edith Snoey, voorzitter van vakbond Abvakabo FNV, zei dat ze de strijd wil voortzetten. ''We gaan door tot we onze zin hebben'', riep ze de actievoerders toe. Ruud Kuin, landelijk cao-onderhandelaar voor de gemeenten van dezelfde vakbond, deed een oproep om op te komen voor deze mensen die voor dag en dauw de stad schoonmaken.

In Amsterdam hebben de reinigingsdiensten in vijf stadsdelen het werk woensdag voor 24 uur neergelegd. Vorige week staakten hun collega's in Utrecht al. De acties maken deel uit van een protestreeks van gemeente- en provincieambtenaren. Beide groepen hebben weliswaar een eigen cao, maar bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao zien zowel gemeente- als provincieambtenaren dat hun werkgevers geen inflatiecorrectie willen toepassen. De vakbonden eisen een loonstijging van 1,5 procent, terwijl de werkgevers vasthouden aan de nullijn.

De meeste stadsbewoners merken niet zo veel van de staking. Ze kunnen hun huisvuil kwijt in ondergrondse containers. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden