Amsterdamse vrouw hoeft miljoenenprijs niet te delen met ex

Een Amsterdammer wilde van zijn ex-vrouw de helft van de miljoenenprijs die zij had gewonnen op het adres waar zij dertig jaar samenwoonden. Dat zag de vrouw niet zitten: de man had haar immers verlaten voor een andere (jongere) vrouw. De Amsterdamse rechter gaf haar gelijk.

Het winnende lot werd bovendien betaald na de aanvraag voor de scheiding, waardoor de man daar geen bijdrage aan heeft geleverd. Beeld anp
Het winnende lot werd bovendien betaald na de aanvraag voor de scheiding, waardoor de man daar geen bijdrage aan heeft geleverd.Beeld anp

Het scheelde maar een paar maanden: het huwelijk tussen de twee duurde ruim dertig jaar, maar op 20 oktober 2014 vroeg het stel een echtscheiding aan. In januari 2015 won de vrouw de Postcode Kanjer: ruim 2,1 miljoen euro. De prijs was gevallen op het adres waar ook de man twintig jaar woonde. Samen hadden zij al die tijd meegespeeld met de loterij, maar nu won alleen de vrouw.

De man meende dat de aankoopprijs van het lot al vóór het indienen van het lot was betaald: er moest immers voor een jaar loten worden gereserveerd, zij het dat wel maandelijks moest worden betaald. De vrouw stelde dat zij het lot met haar eigen geld betaalde, na de scheiding. De man vond dan dat het 'redelijk en billijk' was als hij meedeelde in de prijs: ze hadden immers jarenlang samen meegespeeld.

Jongere vrouw
Daar dacht de vrouw anders over: de man had 'haar immers geruime tijd geleden verlaten en is met een jongere vrouw gaan samenwonen', valt te lezen in de uitspraak. Zij bleef in de echtelijke woning en nam alle kosten voor haar rekening. 'Gelet op deze omstandigheden kan niet van haar verwacht worden dat zij de aanbrengsten die ontstaan zijn nadat de man haar verlaten heeft, met hem deelt.'

De Amsterdamse rechter is het met de vrouw eens, zo blijkt uit het vonnis dat gisteren werd gepubliceerd. Van belang is dat het stel al ruim vier jaar gescheiden leefde en dat de man inmiddels samenwoont met zijn nieuwe vriendin. Het winnende lot werd bovendien betaald na de aanvraag voor de scheiding, waardoor de man daar geen bijdrage aan heeft geleverd. Hij heeft dus geen recht op de winst.

Kia Picanto
Ook opvallend: de man is voor de helft aansprakelijk voor de schuld van zeshonderd euro die de vrouw moest aangaan om rekeningen te betalen, kort na de scheiding.

Overigens mag de man wel een Nissan en Mitsubishi (waarde 300 euro) uit het wagenpark van het stel hebben. De Kia Picanto gaat naar de vrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden